Πασχάλης

Ανδρούδης

Αναπληρωτής Καθηγητής
Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

2310 997377

 

Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής  και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος DEA Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Paris I Panthéon- Sorbonne (1990) και Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου (1995). Θέμα διδακτορικής διατριβής: «Les églises cimetériales monastiques du Mont Athos» (επιβλέπων καθηγητής J.-P. Sodini). Κάτοχος (1995) μεταπτυχιακού διπλώματος αποκατάστασης μνημείων από το Πανεπιστήμιο του York Μεγάλης Βρετανίας (Institute of Advanced Architectural Studies). Πραγματοποίησε σπουδές Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Επίσης εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Για τις σπουδές του έλαβε υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Paris I- Sorbonne και το ίδρυμα Αρβανιτίδη (1991-1992), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» (1992-1994), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πανεπιστήμιο του York (1994-1995), από το Ίδρυμα Λεβέντη (1995-1997 και 1997-1998). Έλαβε επίσης υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για μεταδιδακτορική έρευνα στη Βυζαντινή Αρχαιολογία (1999-2001) και υποτροφία (μαζί με τον Δρα Νικόλαο Βρυζίδη) από το Ίδρυμα Fondation Max Van Berchem της Ελβετίας (2016) για τη μελέτη και δημοσίευση έργων της Σελτζουκικής μεταλλοτεχνίας στις μονές του Αγίου Όρους.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη βυζαντινή τέχνη (γλυπτική, μεταλλοτεχνία και μικροτεχνία) και αρχιτεκτονική (εκκλησιαστική, κοσμική και φρουριακή), όπως και στην ισλαμική και οθωμανική τέχνη και αρχιτεκτονική. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πάνω από 180 ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια Βυζαντινής και Οθωμανικής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Έχει διοργανώσει με επιτυχία 12 διεθνή διαδικτυακά συνέδρια, μερικά από τα οποία ήταν σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία και πάνω από 150 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε Πρακτικά Διεθνών και τοπικών επιστημονικών συνεδρίων. Επίσης συνεπιμελήθηκε την έκδοση δύο Τιμητικών Τόμων και ενός τόμου για υφάσματα (Μετάξι και Πορφύρα, Αθήνα 2023). Υπό έκδοση είναι Τιμητικοί τόμοι που συνεπιμελείται, όπως και τόμοι πρακτικών διεθνών συνεδρίων.

Τέλος, εργάστηκε επί σειρά ετών σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών, καταγραφών αρχαιολογικού υλικού και μελετών. Συνέταξε πάνω από 100 μελέτες στερέωσης και αποκατάστασης εκκλησιαστικών, κοσμικών και οχυρωματικών βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και υλοποιήθηκαν με επίβλεψη των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

6932 485513

Βιογραφικό

Σπουδές
1983 - 1988

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πολυτεχνική Σχολή/Τμήμα Αρχιτεκτόνων

Πτυχίο Αρχιτεκτονικής

1990 - 1991

Paris I- Panthéon Sorbonne

Archéologie

Diplôme d'Etudes Approfondies d'art et archéologie (DEA)

1991 - 1995

Paris I- Panthéon Sorbonne

Archéologie

Doctorat d'archéologie

1994 - 1995

University of York, U.K.

Institute of Advanced Architectural Studies (IoASS)

Master of Arts in Conservation Studies

Επαγγελματική Εμπειρία
1985 - 2023

Τεχνικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία, Μετρό Θεσσαλονίκης, ανασκαφές, καταγραφές αρχαιοτήτων, καταγραφές συλλογών, σύνταξη μελετών στερέωσης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα

Με συμβάσεις έργου και ως ελεύθερος επαγγελματίας

Περιγραφή Θέσης:

εργάστηκε επί σειρά ετών σε πλήθος αρχαιολογικών ανασκαφών, καταγραφών αρχαιολογικού υλικού και μελετών. Συνέταξε πάνω από 100 μελέτες στερέωσης και αποκατάστασης εκκλησιαστικών, κοσμικών και οχυρωματικών βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και υλοποιήθηκαν με επίβλεψη των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Μαθήματα
2014 - 2024

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Αρχαιολογία

2017 - 2024

Βυζαντινή γλυπτική και μικροτεχνία (Προπτυχιακό)

2016 - 2024

Φροντιστήριο Βυζαντινής Αρχαιολογίας (Προπτυχιακό)

2023 - 2024

Βυζαντινή Αρχιτεκτονική (Προπτυχιακό)

2018 - 2024

Ισλαμική Αρχαιολογία και τέχνη στον χώρο της Εγγύς Ανατολής και της Μικράς Ασίας (Μεταπτυχιακό)

Projects

The deserted byzantine monasteries of Mount Athos

Ο δικέφαλος αετός του Βυζαντίου. Προέλευση και συμβολισμός

Βυζαντινή και ισλαμική ξυλογλυπτική (11ος-16ος αιώνας)

Ο καθημερινός υλικός βίος στο Βυζάντιο

Ottoman art and architecture (14th-16th c.)

Δεξιότητες
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη βυζαντινή τέχνη (γλυπτική / μεταλλοτεχνία / μικροτεχνία) και αρχιτεκτονική (εκκλησιαστική / φρουριακή), όπως και στην ισλαμική και οθωμανική τέχνη και αρχιτεκτονική.