Ο Θωμάς Μοσχάκης είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Αποφοίτησε από τη τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο School of Food Science and Nutrition, University of Leeds (England), από όπου και απέκτησε τα πτυχία Μ.Sc. (2002) και Ph.D. (2006). Την περίοδο 2008-2009 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην γεωπονική σχολή του Α.Π.Θ. Είναι διευθυντής του Εργαστήριου Τεχνολογίας Γάλακτος, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων. Είναι επισκέπτης καθηγητής (Visiting Professor) στο Technische Universität Berlin, Institut Lebensmitteltechnologie und Lebensmittelchemie, Department in Food Colloids. Έχει υπό την επίβλεψη του 5 διδακτορικούς φοιτητές (ολοκληρωμένες και σε εξέλιξη). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παρακάτω: Σχεδιασμός και ανάπτυξη γαλακτοκομικών προϊόντων με βελτιωμένες διαιτητικές ιδιότητες καθώς και ενναλακτικών (Vegan)-Μικροενθυλάκωση βιοενεργών συστατικών (π.χ. προβιοτικών μικροοργανισμών) σε γαλακτοκομικά προϊόντα για ενσωμάτωση με ενισχυμένη προστασία – Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο ράφι, την υφή, τις ρεολογικές ιδιότητες και τη μικροδομή των τροφίμων – Σταθεροποίηση γαλακτωμάτων τροφίμων με τη χρήση νανοσωματιδίων –Μελέτη των πρωτεϊνών γάλακτος και πολυσακχαριτών καθώς και των αλληλεπιδράσεων αυτών στη σταθεροποίηση συστημάτων διασποράς – Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη λιπόλυση. Έχει δημοσιεύσει, με τους συνεργάτες του >75 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (>4500 citations, h – index = 40, Google scholar) και έχει πάνω από 120 παρουσιάσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Βρίσκεται στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” (λίστα single year impact και λίστα career-long, Fields: Food Science & Chemical Physics) για τα τελευταία έτη με βάση την πρόσφατη ταξινόμηση (υψηλότερο 2% της έρευνας) της βιβλιομετρικής μελέτης του εκδοτικού οίκου Elsevier (Scopus) και του Πανεπιστημίου του Stanford, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου. Έχει επίσης καταθέσει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους παρακάτω οργανισμούς: Ελληνικός Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας & Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Επιπλέον, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και υπήρξε επιστημονικώς υπεύθυνος σε > 30 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Βιομηχανία Τροφίμων. Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί υπό την επίβλεψη του έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο Θωμάς Μοσχάκης είναι Καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Αποφοίτησε από τη τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο School of Food Science and Nutrition, University of Leeds (England), από όπου και απέκτησε τα πτυχία Μ.Sc. (2002) και Ph.D. (2006). Την περίοδο 2008-2009 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην γεωπονική σχολή του Α.Π.Θ. Είναι διευθυντής του Εργαστήριου Τεχνολογίας Γάλακτος, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων. Είναι επισκέπτης καθηγητής (Visiting Professor) στο Technische Universität Berlin, Institut Lebensmitteltechnologie und Lebensmittelchemie, Department in Food Colloids. Έχει υπό την επίβλεψη του 5 διδακτορικούς φοιτητές (ολοκληρωμένες και σε εξέλιξη). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παρακάτω: Σχεδιασμός και ανάπτυξη γαλακτοκομικών προϊόντων με βελτιωμένες διαιτητικές ιδιότητες καθώς και ενναλακτικών (Vegan)-Μικροενθυλάκωση βιοενεργών συστατικών (π.χ. προβιοτικών μικροοργανισμών) σε γαλακτοκομικά προϊόντα για ενσωμάτωση με ενισχυμένη προστασία – Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο ράφι, την υφή, τις ρεολογικές ιδιότητες και τη μικροδομή των τροφίμων – Σταθεροποίηση γαλακτωμάτων τροφίμων με τη χρήση νανοσωματιδίων –Μελέτη των πρωτεϊνών γάλακτος και πολυσακχαριτών καθώς και των αλληλεπιδράσεων αυτών στη σταθεροποίηση συστημάτων διασποράς – Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη λιπόλυση. Έχει δημοσιεύσει, με τους συνεργάτες του >75 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (>4500 citations, h – index = 40, Google scholar) και έχει πάνω από 120 παρουσιάσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Βρίσκεται στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου “Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators” (λίστα single year impact και λίστα career-long, Fields: Food Science & Chemical Physics) για τα τελευταία έτη με βάση την πρόσφατη ταξινόμηση (υψηλότερο 2% της έρευνας) της βιβλιομετρικής μελέτης του εκδοτικού οίκου Elsevier (Scopus) και του Πανεπιστημίου του Stanford, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου. Έχει επίσης καταθέσει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους παρακάτω οργανισμούς: Ελληνικός Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας & Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Επιπλέον, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και υπήρξε επιστημονικώς υπεύθυνος σε > 30 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Βιομηχανία Τροφίμων. Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί υπό την επίβλεψη του έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.