Χαράλαμπος

Φείδας

Καθηγητής
Πρύτανης Α.Π.Θ.
Σύντομο Βιογραφικό

O Χαράλαμπος Φείδας γεννήθηκε στη Ν. Αγχίαλο του Βόλου το 1968, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1985. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής (1991) και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία (1993) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δορυ­φορική Μετεωρολογία (1999), από το Εθνικό Καποδιστρια­κό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2008 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής, από το 2013 ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2017 ως Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας με έμφαση στη Δορυφορική Μετεωρολογία και Κλιματολογία.

Διαβάστε περισσότερα...

Τμήμα Γεωλογίας

Κτίριο Διοίκησης, 7ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 54124, Θεσσαλονίκη

231 0 996703

231 0 996703

hfeidas

Εκπαίδευση
1991

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Φυσικής

Πτυχίο Φυσικής

1994

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Φυσικής

M.Δ.Ε. στη Μετεωρολογία

1999

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Φυσικής

Δ.Δ. στη Δορυφορική Μετεωρολογία

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Δορυφορική Μετεωρολογία Δορυφορική Κλιματολογία Περιφερειακές Κλιματικές Αλλαγές Ακραία Καιρικά Φαινόμενα Δορυφορική Τηλεπισκόπηση για Έρευνες Περιβάλλοντος

Χαράλαμπος

Φείδας

Καθηγητής
Πρύτανης Α.Π.Θ.
Σύντομο Βιογραφικό

O Χαράλαμπος Φείδας γεννήθηκε στη Ν. Αγχίαλο του Βόλου το 1968, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1985. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής (1991) και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία (1993) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δορυ­φορική Μετεωρολογία (1999), από το Εθνικό Καποδιστρια­κό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2008 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής, από το 2013 ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2017 ως Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας με έμφαση στη Δορυφορική Μετεωρολογία και Κλιματολογία.

Διαβάστε περισσότερα...
Το όραμα για το Α.Π.Θ.

Το όραμά μου για το Α.Π.Θ. είναι ένα πανεπιστήμιο

 • σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δημοκρατικό δημόσιο που θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση
 • που θα εδραιωθεί ως ένα πρωτοπόρο Α.Ε.Ι, αξιοποιώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που το καθιέρωσαν ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας,
 • εξωστρεφές προς την διεθνή κοινότητα και κοινωνία, που θα λειτουργεί χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις,
 • με ποιότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση και την έρευνα που θα του προσδίδει εμβέλεια και κύρος στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη,
 • αξιοκρατικό, που θα λειτουργεί με ισονομία, διαφάνεια, λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα λειτουργείας του,
 • που θα διασφαλίζει την ομαλή καθημερινότητα και την πανεπιστημιακή ειρήνη με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ασφάλειας προσώπων και υποδομών.
 • με την παροχή άρτιων κτιριακών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών.

Διαβάστε περισσότερα...

Στοχοθεσία Πρυτανείας Χαράλαμπου Φείδα

Πιστεύω στον καθορισμό συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων στόχων και όχι σε αόριστες και βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις, που συνήθως προδίδονται από την σκληρή πραγματικότητα. Πεποίθησή μου είναι ότι η παραγωγή αποτελεσματικού έργου από τη Διοίκηση του πανεπιστημίου απαιτεί, βασικά, μεθοδική και συστηματική δουλειά, με σωστό προγραμματισμό και συνεχή παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των στόχων.

 

Με βάση τα παραπάνω, η στοχοθεσία της νέας διοίκησης του πανεπιστημίου μας θα πρέπει να απαντά στις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και περιλαμβάνει τους ακόλουθους βασικούς στόχους:

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο Ανάπτυξης του Α.Π.Θ.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης του ΑΠΘ που κατατέθηκε από τον Υποψήφιο Πρύτανη Χαράλαμπο Φείδα στό Συμβούλιο Διοίκησης

Ανακοίνωση Υποψηφιότητας για τη θέση του Πρύτανη (Εκλογές Μαίου 2023)

Ανακοίνωση Υποψηφιότητας

του Χαράλαμπου Φείδα

Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας

Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η θητεία μου σε θέσεις ευθύνης, τόσο στο χώρο της διοίκησης (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Διευθυντής Τομέα, Διευθυντής ΠΜΣ) όσο και στον συνδικαλιστικό χώρο των μελών ΔΕΠ (Γραμματέας ΠΟΣΔΕΠ, Πρόεδρος ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ) επισφραγίστηκε το 2019 με την εκλογή μου στη θέση του Αντιπρύτανη, πρώτος στις προτιμήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, μόνο με τη δική σας βοήθεια, μακριά από μηχανισμούς.

 

Η ανάληψη του σημαντικού  χαρτοφυλακίου του Αντιπρύτανη των Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, αποτέλεσε μια μεγάλη ευθύνη, καθώς από αυτό εξαρτάται τόσο η ομαλή καθημερινή λειτουργία όσο και η περαιτέρω ανάπτυξη των κτιριακών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα...
Απολογισμός έργου ως Αντιπρύτανη

Τρία χρόνια στην Αντιπρυτανεία Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων στη θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας για να σας ενημερώσω για το έργο που επιτελέστηκε στην Αντιπρυτανεία το διάστημα αυτό, έργο που είχε ως διττό στόχο την ομαλή λειτουργία του Α.Π.Θ και παράλληλα την περαιτέρω ανάπτυξη των κτιριακών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών υποδομών του.

 

Η περίοδος αυτή καθορίστηκε από την σαρωτική επέλαση της πανδημίας, η οποία έθεσε νέες και πρωτόγνωρες απαιτήσεις, προϋποθέσεις και όρους στην εκπαιδευτική και εν γένει λειτουργία του ιδρύματος. Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό έκανε επιτακτική την ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών μέσων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Σ.Π.Α.).

Διαβάστε περισσότερα...
Ανακοινώσεις - Νέα
 • Δήλωση Χαράλαμπου Φείδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Πρύτανη του Α.Π.Θ 08 February 2024

  Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

  Εχθές, Τετάρτη 7/2/2024, ολοκληρώθηκε μια πρωτόγνωρη, μακρά και σύνθετη διαδικασία για την εκλογή των πρυτανικών αρχών του Α.Π.Θ.

  Το Συμβούλιο Διοίκησης με τίμησε εκλέγοντάς με στο αξίωμα του Πρύτανη του Α.Π.Θ. με Αντιπρυτάνεις τους Δημήτριο Κουσενίδη, Στέλλα Λάββα, Γεώργιο Τζέτζη και Κυριάκο Υάκινθο.

  Είναι μεγάλη χαρά αλλά, κυρίως, μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η ανάδειξή
  μου στο αξίωμα του Πρύτανη του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της χώρας, του
  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου που συνέβαλαν στην ευόδωση αυτής της πρωτόγνωρης μακράς διαδικασίας, από την οποία οφείλουμε να βγούμε ενωμένοι.

  Το Πανεπιστήμιο μας πορεύεται προς μία νέα εποχή στην ανώτατη εκπαίδευση, που τη χαρακτηρίζουν σημαντικές αλλαγές, διαρκείς ανακατατάξεις και συνεχείς προκλήσεις. Το αύριο ενός σύγχρονου δημόσιου πανεπιστημίου σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο απαιτεί προσαρμοστικότητα, και ένα σαφές, ισχυρό όραμα το οποίο θα γίνει πράξη με στιβαρό σχεδιασμό, προσήλωση στους στόχους, διάλογο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και θα κινείται βάσει ακαδημαϊκών αρχών και αξιών. Απαιτεί, όμως, να αποτελέσει προτεραιότητα η έμπρακτη στήριξη του από την Πολιτεία.

  Όλοι μαζί, με τα δυο κορυφαία συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ., το Συμβούλιο
  Διοίκησης και τη Σύγκλητο, θα εργαστούμε σκληρά και θα συνεργαστούμε
  αποδοτικά, για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία του
  Πανεπιστημίου μας, να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη χώρα αλλά και διεθνώς και να το βάλουμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

  Με εκτίμηση

  Χαράλαμπος Φείδας

 • Παραλαβή ηλεκτρικών αυτοκινήτων 05 September 2023

  έχοντας πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας των θεμάτων εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας και της ανάγκης μείωσης των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υλοποιεί και δρομολογεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του και βιώσιμης κινητικότητας.

  Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί τη δράση της ενεργειακής αναβάθμισης του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, σε συνδυασμό με δράση προώθησης βιώσιμης κινητικότητας με την προμήθεια δυο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενός διθέσιου και ενός πενταθέσιου.

  Σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, παρελήφθη από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης κ. Νικόλαο Μανουσαρίδη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης και Λειτουργίας Εγκαταστάσεων κα Αγγελική Σαλονικίδου, και τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής. το διθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η παραλαβή του πενταθέσιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

  Στόχος της προμήθειας των δυο ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στο ΑΠΘ με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ιδρύματος, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  Με την προμήθεια των δυο οχημάτων και του σταθμού φόρτισης, δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης του προσωπικού του ΑΠΘ, είτε μέσα στους χώρους της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, είτε μεταξύ των κτιριακών υποδομών των ακαδημαϊκών τμημάτων και των υπηρεσιών που στεγάζονται σε περιοχές εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης.

  Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 • Αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Α.Π.Θ. 20 July 2023

  Ολοκληρώθηκαν σήμερα 20/7/2023 οι πολύχρονες διαδικασίες για την αξιοποίηση ενός ακόμη περιουσιακού στοιχείου του Α.Π.Θ. με την υπογραφή της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι ανακατασκευής του ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου 2 στη Θεσσαλονίκη.

  Η χρήση του μισθίου ορίζεται ως η δημιουργία χώρων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου boutique hotel.

  Το κτίριο αποτελεί Κληροδότημα του Θωμά Παπαμιχαηλίδη, πολιτικού μηχανικού, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Α.Π.Θ. το 1964. Αποτελείται από ισόγειο κατάστημα, ημιόροφο και δύο πάνω από το ισόγειο ορόφους (αποτελούμενους από δύο διαμερίσματα ο καθένας) μαζί με οικόπεδο εκτάσεως 234,16 τ.μ., η δε όψη του έχει κριθεί διατηρητέα.

  Το ακίνητο παρέμενε ανεκμετάλλευτο λόγω παλαιότητας και κατάληψης από τρίτους τα τελευταία 20 έτη, με συνέπεια τη μη πραγματοποίηση του σκοπού που όρισε ο διαθέτης, δηλαδή τη χορήγηση υποτροφίας σε προπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

  Η εκμίσθωση του ακινήτου του Α.Π.Θ. σε συνδυασμό με την πλήρη ανακατασκευή του αξίας 470.000 €., αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μετά την αξιοποίηση του Μανδαλίδειου Μεγάρου, στην υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει το Α.Π.Θ. για την πλήρη αξιοποίηση της περιουσίας του προς όφελος του πανεπιστημίου και των φοιτητών/τριών του, ενώ και το ίδιο το κτήριο θα διασωθεί και θα παραδοθεί ανακατασκευασμένο.

 • Ενημέρωση για τις ενέργειες του Α.Π.Θ. σχετικά με το θέμα του μισθολογίου των μελών Δ.Ε.Π. 28 February 2023

  Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

   

  Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις ενέργειες που έχει προβεί το Α.Π.Θ. και ο αρμόδιος αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, για το θέμα της συμμόρφωσης με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του μισθολογίου των μελών Δ.Ε.Π.

   

  Το Α.Π.Θ. πρώτο από όλα τα πανεπιστήμια διέγνωσε τις συνέπειες της απόφασης αυτής και ενημέρωσε με στοιχεία τα μέλη ΔΕΠ του Α.Π.Θ. (βλ. εδώ). Έθεσε το θέμα στην 101η Σύνοδο των Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης τον Δεκέμβριο 2022 με εισήγηση του αρμόδιου Αντιπρύτανη του Α.Π.Θ. Χαράλαμπου Φείδα, η οποία υιοθετήθηκε στα πορίσματά της (βλ. εδώ) και ακολούθως στα πορίσματα της Συνόδου των Πρυτάνεων (βλ. εδώ).

  Ακολούθησαν αντίστοιχες αποφάσεις δυο πανεπιστημίων (βλ. εδώ και εδώ) μεταξύ των οποίων πρόσφατα και του Α.Π.Θ. (βλ. εδώ).

   

  Με βάση αυτά τα πορίσματα και αποφάσεις το αίτημα για ένα δίκαιο νέο μισθολόγιο σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ και της εξασφάλισης πιστώσεων για την καταβολή των μισθολογικών διαφορών που θα κληθούν να καταβάλουν τα πανεπιστήμια, δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε επιτακτικά σε θεσμικό επίπεδο στην Υπουργό Παιδείας, με σεβασμό πάντοτε στα διακριτά όρια των ρόλων των οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου και των συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού του.

   

  Να σημειωθεί, επίσης, ότι δόθηκε εντολή στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία να επιταχυνθεί ο υπολογισμός των μισθολογικών διαφορών που απαιτείται για την εκδίκαση των αγωγών που έχουν καταθέσει τα μέλη ΔΕΠ, ώστε να αποφεύγονται αναβολές των δικών. Το Α.Π.Θ. θα αποστείλει στο ΥΠΑΙΘ, κατά πάγια πρακτική, άμεσα τα αιτήματα για έγκριση πίστωσης για την καταβολή των μισθολογικών διαφορών που επιδικάζονται στα μέλη Δ.Ε.Π. που άσκησαν αγωγή.

   

   

  Με εκτίμηση

   

   

  Χαράλαμπος Φείδας

  Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

 • Χαιρετισμός στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο 09 March 2023

   

  Χαιρετισμός στο 35ο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο
  Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη

   

  Είχα την τιμή να χαιρετίσω το ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο (όπως ευρύτερα είθισται να χαρακτηρίζεται) για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, το τριακοστό πέμπτο μετά το 1987, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

   

  Το Συνέδριο αποτελεί πλέον θεσμό για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και για την αρχαιολογική κοινότητα της χώρας μας.

   

  Σε αυτό το συνέδριο αναδεικνύονται τα επιστημονικά επιτεύγματα, τα αρχαιολογικά ευρήματα και η πολύπλευρη έρευνα των Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

   

  Ένα έργο που φέρνει στο φως τεκμήρια της ανθρώπινης δραστηριότητας του παρελθόντος, τεκμήρια που συμβάλλουν στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

   

  Συγχαρητήρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. για το σημαντικό έργο που επιτελεί.

© 2023 | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης