1973-2023. Πενήντα χρόνια στο Τμήμα Βιολογίας. Φοιτήτρια και εργαζόμενη. Δασκάλα και ερευνήτρια. Έργο ζωής και σχέσεις ζωής. Κάθε μέρα μια περιπέτεια, με χαρές, ενίοτε με δυσκολίες, πάντως συναρπαστική. Κάθε ερευνητική εργασία, ένα μονοπάτι για εξερεύνηση. Κάθε έτος φοιτητών, μια ευκαιρία για επαφή με νέους ανθρώπους που διψούν για γνώση. Είναι σπουδαίο αν κάποιους από αυτούς έχω εμπνεύσει και βοηθήσει να βρουν τον δρόμο τους στην επιστήμη και την επαγγελματική τους πορεία.
Η θάλασσα, η “λάμπουσα μητέρα της βιολογίας”, υπήρξε μητέρα και της δικής μου βιολογίας και με οδήγησε σε ερωτήματα που προσπαθώντας να απαντήσω, γεννούσαν νέα. Το “προνόμιο να λέω τη θάλασσα ‘θάλασσα’ όπως ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν 2.500 χρόνια”, με ενέπνευσε να βουτήξω σε αυτήν για να γνωρίσω τα μυστήριά της, αλλά και στα αρχαία κείμενα αναζητώντας τις ρίζες της ανθρώπινης γνώσης για τα πλάσματά της.
Τμήμα Βιολογίας
Γραφείο 6.05, 6ος όροφος Κτίριο Βιολογίας Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ 54124 Θεσσαλονίκη
2310998321
1973-2023. Πενήντα χρόνια στο Τμήμα Βιολογίας. Φοιτήτρια και εργαζόμενη. Δασκάλα και ερευνήτρια. Έργο ζωής και σχέσεις ζωής. Κάθε μέρα μια περιπέτεια, με χαρές, ενίοτε με δυσκολίες, πάντως συναρπαστική. Κάθε ερευνητική εργασία, ένα μονοπάτι για εξερεύνηση. Κάθε έτος φοιτητών, μια ευκαιρία για επαφή με νέους ανθρώπους που διψούν για γνώση. Είναι σπουδαίο αν κάποιους από αυτούς έχω εμπνεύσει και βοηθήσει να βρουν τον δρόμο τους στην επιστήμη και την επαγγελματική τους πορεία.
Η θάλασσα, η “λάμπουσα μητέρα της βιολογίας”, υπήρξε μητέρα και της δικής μου βιολογίας και με οδήγησε σε ερωτήματα που προσπαθώντας να απαντήσω, γεννούσαν νέα. Το “προνόμιο να λέω τη θάλασσα ‘θάλασσα’ όπως ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν 2.500 χρόνια”, με ενέπνευσε να βουτήξω σε αυτήν για να γνωρίσω τα μυστήριά της, αλλά και στα αρχαία κείμενα αναζητώντας τις ρίζες της ανθρώπινης γνώσης για τα πλάσματά της.
Γεννήθηκα στη Δράμα το 1955 και σε ηλικία 8 ετών ήρθα στη Θεσσαλονίκη όπου έζησα όλα τα επόμενα χρόνια της μαθητικής, αλλά και της πανεπιστημιακής και επαγγελματικής μου ζωής.
Έζησα στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ για 50 συναπτά έτη, καθώς ξεκίνησα τις σπουδές μου με την ίδρυσή του, το 1973. Υπηρέτησα, για 44 έτη, ως επιστημονική συνεργάτης, λέκτορας, επίκουρη καθηγήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια και καθηγήτρια –καταληκτική βαθμίδα στην οποία εκλέχτηκα το 2013.
Σε όλα τα χρόνια της θητείας μου, πέρα από τις βασικές ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις, υπέρτατο μέλημά μου υπήρξε η εκπαίδευση των φοιτητών, αγαπημένη μου ενασχόληση η έρευνα, και εθελοντική προσφορά η συμμετοχή στα διοικητικά και τα πολιτιστικά του Τμήματος.
Στην εκπαίδευση προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου διδάσκοντας στους φοιτητές τη Ζωολογία και τη Θαλάσσια Βιολογία αλλά και δείχνοντάς τους πώς να πορευτούν στη ζωή και στο επάγγελμα με δημιουργικότητα, εντιμότητα, ακεραιότητα και περηφάνια. Προσπάθησα να συμβάλω στην οργάνωση και την αναβάθμιση των μαθημάτων που ήμουν υπεύθυνη, και με τη συγγραφή και τη μετάφραση αξιόλογων ξένων συγγραμμάτων, πάντα σε συνεργασία με τους συνδιδάσκοντες συναδέλφους μου. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να αναγνωριστεί η δουλειά των φοιτητών που επέβλεψα σε προπτυχιακό επίπεδο με δημοσίευση των αποτελεσμάτων της σε διεθνή περιοδικά και βιβλία. Το ότι πάντα με κατέτασσαν σε υψηλή θέση ανάμεσα στους διδάσκοντες του Τμήματος κατά την αξιολόγηση ήταν για μένα πολύ σημαντική αναγνώριση και με ενεθάρρυνε να συνεχίζω.
Στην έρευνα, που ήταν η μεγάλη μου αγάπη, επικεντρώθηκα στη μελέτη των θαλάσσιων ασπονδύλων και ιδιαίτερα των σπόγγων. Οι σπόγγοι, αυτά τα τόσο ξεχωριστά ζώα, άσκησαν μεγάλη γοητεία στο ανήσυχο μυαλό μου από τα φοιτητικά ακόμη χρόνια. Μελέτησα την ταξινόμηση και την εξάπλωσή τους στις ελληνικές θάλασσες και γενικότερα τη Μεσόγειο και, μαζί με τους συνεργάτες μου, φέραμε στο φως 6 νέα είδη για την επιστήμη. Με απασχόλησε ακόμη, η γνώση για τη θαλάσσια ζωή και οι χρήσεις των θαλάσσιων οργανισμών στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, προχωρήσαμε, στην εις βάθος μελέτη του έργου του Αριστοτέλη, που αφορά την ποικιλότητα θαλάσσιων ασπονδύλων και των ιχθύων, και την ταξινόμηση, ονοματολογία, και εξάπλωση των θαλάσσιων οργανισμών. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίζεται με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της Κοινοπραξίας Ευρωπαϊκής Υποδομής Lifewatch ERIC προκειμένου να αναδειχτούν περισσότερες πλευρές του έργου του μεγάλου φιλοσόφου για τα θαλάσσια ζώα. Δραστηριοποιήθηκα, ακόμη, στη σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων, τη συμμετοχή με ομιλίες σε διάφορες εκδηλώσεις και τη συγγραφή βιβλίων.
Η συμμετοχή μου στα κοινά του Τμήματος ήταν ποικίλη, με πιο σημαντική εκείνη στον τομέα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας του Τμήματος, και στο πεδίο του πολιτισμού. Για πολλά χρόνια, ως συντονίστρια της Πολιτιστικής Επιτροπής συνεργάστηκα με συναδέλφους αλλά κυρίως με τους πολυτάλαντους φοιτητές μας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων εορταστικών, μουσικών, θεατρικών, εικαστικών. Στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης του Τμήματος, ως συντονίστρια της Επιτροπής Διασφάλισης της Ανταγωνιστικότητας του Τμήματος – Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ), εργάστηκα για την ανάδειξη του έργου του Τμήματος μέσα από τη σύνταξη ενός σύγχρονου Οδηγού Σπουδών -το “Εγκόλπιο του Τμήματος Βιολογίας”-, την κατάθεση της Πρότασης Πιστοποίησης και την υποβολή της Έκθεσης Παρακολούθησης του Τμήματος. Ακόμη, κατέβαλα προσπάθειες για την αξιοποίηση της αξιολόγησης των φοιτητών από τους διδάσκοντες.
Σε όλη την ακαδημαϊκή μου πορεία επεδίωξα να έχω ουσιαστικές σχέσεις συνεργασίας με τους φοιτητές και τους συναδέλφους μου γιατί πάντα πίστευα ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για μια αποδοτική και ευτυχή επαγγελματική ζωή. Μια πολύ έντονη και συγκινητική εμπειρία ομαδικού πνεύματος και δημιουργικής συνεργασίας ήταν και η δημιουργία του επετειακού τόμου για τα 50 χρόνια του Τμήματος Βιολογίας που εκδόθηκε πρόσφατα.
Όσο έχω υγεία και δύναμη θα συνεχίζω, γιατί η ευκαιρία να έχω υπάρξει πανεπιστημιακός δάσκαλος ήταν και είναι ένα δώρο ζωής αλλά και γιατί η ενασχόληση με τη βιολογία είναι τρόπος ζωής.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
1977
Πτυχίο Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας Σχολή Θετικών Επιστημών, ΑΠΘ
1985
Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ
1986
Διδακτορικό Δίπλωμα στη Θαλάσσια Βιολογία, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΑΠΘ «Συστηματική, ζωογεωγραφική, οικολογική μελέτη των δημόσπογγων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του Βορείου Αιγαίου».
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
1979-2023
Τομέας Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ, ως επιστημονικός συνεργάτης, λέκτορας, επίκουρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια και καθηγήτρια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
1975-1979 | Συμμετοχή στη διεξαγωγή των ασκήσεων του μαθήματος Γενική Ζωολογία (ως τεταρτοετής φοιτήτρια και πτυχιούχος)
1979-1986 | Εργαστηριακές και υπαίθριες ασκήσεις του μαθήματος Γενική Ζωολογία των Τμημάτων Βιολογίας, Δασολογίας και Γεωπονίας
1980-1981 | Εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος Συστηματική Ζωολογία
1983-1987 | Εργαστηριακές ασκήσεις των μαθημάτων Υδροβιολογία και Θαλάσσια Βιολογία
1986-1987 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Γενική Ζωολογία
1987-1989 | Συνδιδασκαλία των μαθημάτων Ζωολογία Ι και Ζωολογία ΙΙ
1987-2004 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Συστηματική Ζωολογία
1987-2023 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Θαλάσσια Βιολογία (συντονίστρια)
1988-2023 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Υδατοκαλλιέργειες (συντονίστρια)
1989-2001 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Ζωολογία Ασπονδύλων
2004-2005 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Θαλάσσιο Περιβάλλον και οργανισμοί
2002-2023 | Συνδιδασκαλία του μαθήματος Συστηματική και Μορφολογία Ασπονδύλων (συντονίστρια)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
1995-1996 | Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας στην κατεύθυνση Περιβαλλοντική Βιολογία
1995-2019 | Μαθήματα Υδρόβιοι οργανισμοί και βιοκοινότητες (συν-συντονίστρια), Βιολογία καλλιεργούμενων ειδών και Διαχείριση και προστασία υδάτινων οικοσυστημάτων του ΠΜΣ Εφαρμογές στη Βιολογία στην κατεύθυνση ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
2007-2018 | Διαλέξεις στο μάθημα Παρακολούθηση οικολογικής ποιότητας νερού-Βιοδείκτες του ΔΠΜΣ Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής που συντονίζει το Τμήμα Βιολογίας
2008-2010 | Διαλέξεις στα αντικείμενα Σπογγοκαλλιέργεια και Γνώση και χρήσεις του θαλάσσιου πλούτου στην Ελληνική αρχαιότητα στο ΔΠΜΣ Υδατοκαλλιέργειες-παθολογικά προβλήματα υδρόβιων εκτρεφόμενων οργανισμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Ηπείρου
2013-2019 | Διαλέξεις και αναθέσεις-εξετάσεις εργασιών στα μαθήματα Υδάτινο περιβάλλον και οργανισμοί (συν-συντονίστρια) και Διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων του ΠΜΣ Εφαρμογές στη Βιολογία στις κατευθύνσεις ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
2015-2018 | Διαλέξεις στο μάθημα Τύποι και συστήματα υδατοκαλλιεργειών και εκτροφής του ΠΜΣ Εφαρμογές στη Βιολογία στην κατεύθυνση ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
2018-2023 | Διαλέξεις στο μάθημα και αναθέσεις-εξετάσεις εργασιών στα μαθήματα Υδάτινο περιβάλλον και οργανισμοί και Διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων του ΠΜΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
2018-2023 | Διαλέξεις και ανάθεση εργασιών (συντονίστρια) στο μάθημα Θαλάσσια οικολογία του ΔΠΜΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
2018-2023 | Διαλέξεις και ανάθεση εργασιών στο μάθημα Ειδικά Επιστημονικά θέματα του ΔΠΜΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ
2019-2023 | Διαλέξεις και ανάθεση εργασιών στο μάθημα Βιολογία και Περιβάλλον του ΔΠΜΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
2020-2023 | Διαλέξεις στο μάθημα Συγκριτική Ανατομία-Ταξινομία-Βιομετρία Σπονδυλωτών στο ΔΠΜΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
1999-2000 | Διδασκαλία των μαθημάτων Marine Biology και Systematic Zoology στη European Class του προγράμματος Erasmus
2010-2011 | Διδασκαλία του μαθήματος Marine Biology στη European Class του προγράμματος Erasmus
ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ
α) Επίβλεψη >50 πτυχιακών διπλωματικών εργασιών και συμμετοχή στην εξεταστική επιτροπή >60 άλλων πτυχιακών ή μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Από 36 διπλωματικές εργασίες προέκυψαν επιστημονικές δημοσιεύσεις, β) καθοδήγηση ως επιβλέπουσα ή μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής 12 διδακτορικών διατριβών και συμμετοχή σε επταμελείς εξεταστικές επιτροπές 14 διδακτορικών διατριβών, δ) εποπτεία πρακτικών ασκήσεων.
ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ, ΕΞΑΠΛΩΣΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΣΠΟΝΔΥΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
1984-85, 1985-86, 1986-87 | Εκπρόσωπος του Τομέα Ζωολογίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας, ως επιστημονικός συνεργάτης
1987-88, 1988-89, 1989-90 | Εκπρόσωπος του Τομέα Ζωολογίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας, ως λέκτορας
1991-92, 1993-94, 1995-96, 1999-00, 2000-01, 2003-04 | Εκπρόσωπος του Τομέα Ζωολογίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας, ως επίκουρη καθηγήτρια
2005-06, 2006-07, 2007-08, 2008-09, 2010-11, 2011-12 | Εκπρόσωπος του Τομέα Ζωολογίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας, ως αναπληρώτρια καθηγήτρια
2012-2013, 2013-2014, 2016-2017 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023 | Εκπρόσωπος του Τομέα Ζωολογίας στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιολογίας, ως καθηγήτρια
2009-2010 | Μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του ΔΠΜΣ Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής που συντονίζει το Τμήμα Βιολογίας.
2011-2012 | Μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του ΔΠΜΣ των Τμημάτων Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης και Βιολογίας Ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
2011-2012, 2012-13 | Διευθύντρια του Τομέα Ζωολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος Βιολογίας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
2023
ROUSOU Μ., LANGENECK J. , APSEROU C., ARVANITIDIS C., CHARALAMBOUS S., CHRYSANTHOU K., CONSTANTINIDES G., DIMITRIOU P., GARCÍA GÓMEZ S.C., HADJIEFTYCHIOU S. I., KATSIARAS N., KLEITOU P., KLETOU D., KÜPPER F.C., LOUIZIDOU P., MARTINS R., MORAITIS M., PAPAGEORGIOU N., PAPATHEODOULOU M., PETROU S., XEVGENOS D., VASILIADES L., VOULTSIADOU E., CHINTIROGLOU C., CASTELLI A. 2023. Polychaetes (Annelida) of Cyprus (East Mediterranean Sea): An updated and annotated checklist including new distribution records. Diversity, 15,941
STAMOULI C., GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E. 2023. Sponge community patterns in mesophotic and deep-sea habitats in the Aegean and Ionian Seas. Journal of marine science and engineering, 11, 2204.
NAVARRO-BARRANCO C., MARTINEZ A., SEMPERE-VALVERDE J., CHEBAANE S., DIGENIS M., PLITIS W., VOULTSIADOU E., GEROVASILEIOU V. 2023. Amphipods in Mediterranean marine and anchialine caves: New data, and overview of existing knoeledge. Diversity, 15, 1180.
2022
STAMOULI C., ZENETOS A., KALLIANIOTIS A., VOULTSIADOU E. (2022). Megabenthic invertebrate diversity in Mediterranean trawlable soft bottoms: a synthesis of current knowledge. Mediterranean Marine Science, 23(1), 447-459
2021
GANIAS Κ., CHRISTIDIS G., KOMPOGIANNI I.F., SIMEONIDOU X., VOULTSIADOU E., ANTONIADOU C. 2021. Fishing for cuttlefish with traps and trammel nets: a comparative study in Thermaikos Gulf, Aegean Sea. Fisheries Research, 234, 105783
2020
KAKAKIOU R.V., KONSTANTINOU D., PANTERIS E., VOULTSIADOU E., GKELIS E. 2020. Photosynthetic sponge-associated eukaryotes in the Aegean Sea; a culture-dependent approach. Journal of Eucaryotic Microbiology. 67(6): 660-670
KONSTANTINOU D., VOULTSIADOU E., PANTERIS E., GKELIS S. 2020. Revealing new sponge-associated cyanobacterial diversity: novel genera and species. Molecular Phylogenetics and Evolution, 155, 106991
2019
LAGE A., GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E., MURICY G. 2019. Taxonomy of Plakina (Porifera: Homoscleromorpha) from Aegean marine caves, with description of three new species and new characters for the genus. Marine Biodiversity, 49 (10): 727-747
KONSTANTINOU D., VOULTSIADOU E., PANTERIS E., ZERVOU S.-K., HISKIA A., GKELIS S. 2019. Leptothoe, a new genus of marine cyanobacteria (Synechococcales) and three new species associated with sponges from the Aegean Sea. Journal of Phycology, 55(4): 882-897
GUIDO A., MASTANDREA A., RUSSO F., ROSSO A., SANFILIPPO R., VOULTSIADOU E., GEROVASILEIOU V. 2019. Composition and biostratinomy of sponge-rich biogenic crusts in submarine caves (Aegean Sea, Eastern Mediterranean). Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, 534, 109338
GUIDO A., GEROVASILEIOU V., RUSSO F., ROSSO A., SANFILIPPO R., VOULTSIADOU E., MASTANDREA A. 2019. Dataset of biogenic crusts from submarine caves of the Aegean Sea: an example of sponges vs microbialites competition in cryptic environments. Data in Brief, 27: 104745
2018
DIMARCHOPOULOU D., GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E. 2018. Spatial variability of sessile benthos in a semi-submerged marine cave of a remote Aegean Island (eastern Mediterranean Sea). Regional studies in Marine Science, 17: 102-111
KONSTANTINOU D., GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E., GKELIS S. 2018. Cyanobacteria and marine sponges: global review of their associations and new data from the Eastern Mediterranean. PLoS ONE, 13 (3): e0195001
GEROVASILEIOU V., DAILIANIS T., SINI M., DEL MAR OTERO M., NUMA C., KATSANEVAKIS S., VOULTSIADOU E. 2018. Assessing the regional conservation status of sponges (Porifera): the case of the Aegean ecoregion. Mediterranean Marine Science, 19(3): 526-537, suppl. 1-13
2017
GANIAS K., MEZARLI C., VOULTSIADOU E. 2017. Aristotle as an ichthyologist: exploring Aegean fish diversity 2,400 years ago. Fish and Fisheries, 18: 1038-1055
GEROVASILEIOU V., DIMITRIADIS C., ARVANITIDIS C., VOULTSIADOU E. 2017. Taxonomic and functional surrogates of sessile benthic diversity in Mediterranean marine caves PLoS ONE, 12(9): e0183707
VOULTSIADOU E., GEROVASILEIOU V., GANIAS K., VANDERPITTE L., ARVANITIDIS C. 2017. Aristotle’s scientific contribution to the classification, nomenclature and distribution of marine organisms. Mediterranean Marine Science, 18(3): 468-478
2016
GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E., ISSARIS Y., ZENETOS A. 2016. Alien biodiversity in Mediterranean marine caves. Marine Ecology, 37(2): 237-243
GEROVASILEIOU V., CHINTIROGLOU C., KONSTANTINOU D., VOULTSIADOU E. 2016. Sponges as “living hotels” in Mediterranean marine caves. Scientia marina, 80(3): 279-289
VOULTSIADOU E., GEROVASILEIOU V., BAILY N. 2016. Porifera of Greece: an updated checklist. Biodiversity Data Journal, 4: e7984
2015
GEROVASILEIOU V., CHINTIROGLOU C., VAFIDIS D., KOUTSOUBAS D., SINI M., DAILIANIS T., ISSARIS Y., AKRITOPOULOU E., DIMARCHOPOULOU D., VOULTSIADOU E. 2015. Census of biodiversity in marine caves of the Eastern Mediterranean Sea. Mediterranean Marine Science, 16(1): 245-265
GEROVASILEIOU V., GANIAS K., DALIANIS T., VOULTSIADOU E. 2015. Occurrence of cryptic fishes in eastern Mediterranean marine caves. Cahiers de biologie marine, 56: 381-387
GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E. 2015. Sponge diversity gradients in marine caves of the eastern Mediterranean. Journal of the Marine Biological Association UK, 96 (SI 2): 407-416
2014
VAFIDIS D., ANTONIADOU C., VOULTSIADOU E., CHINTIROGLOU C. 2014. Population structure of the protected fan mussel Pinna nobilis in the south Aegean Sea (eastern Mediterranean). Journal of the Marine Biological Association UK, 94(4): 787-796
2013
GEROVASILEIOU V., TRYGONIS V., SINI M., KOUTSOUBAS D., VOULTSIADOU E. 2013. Mapping on the tightrope: 3D topography of underwater caves using a handheld ecosounder. Marine Ecology Progress Series, 486: 13-22
ANTONIADOU C., VOULTSIADOU E., RAYANN, N., CHINTIROGLOU C. 2013. Sessile biota fouling farmed mussels: diversity, spatio-temporal patterns and implications for the basibiont. Journal of the Marine Biological Association UK, 93(6): 1593-1607
GIAKOUMI S., SINI M, GEROVASILEIOU V., MAZOR T., BEHER J., POSSINGHAM H., ABDULLA A., CINAR M., DENDRINOS P., GUCU A., KARAMANLIDIS A., RODIC P., PANAYOTIDIS P., TASKIN E., JAKLIN A., VOULTSIADOU E., WEBSTER C., ZENETOS A., KATSANEVAKIS S. 2013. Ecoregion-based planning in the Mediterranean: dealing with large scale heterogeneity. PLosONE 8(10): e76449
2012
GEROVASILEIOU V., VOULTSIADOU E. 2012. Marine caves in the Mediterranean Sea: a biodiversity reservoir within a biodiversity hotspot. PLosONE, 7(7): e39873
2011
VOULTSIADOU E., DAILIANIS T., ANTONIADOU C., VAFIDIS D., DOUNAS C., CHNTIROGLOU C. 2011. Aegean bath sponges: historical data and current status. Reviews in Fisheries Science 19(1): 34-51
ANTONIADOU C., VOULTSIADOU E., CHINTIROGLOU C. 2011. Seasonal patterns of colonization and succession on sublittoral rocky cliffs. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 403: 21-30
DAILIANIS T., TSIGENOPOULOS C. S., DOUNAS C., VOULTSIADOU E. 2011. Genetic diversity of the imperiled bath sponge Spongia officinalis Linnaeus, 1758 across the Mediterranean Sea: patterns of population differentiation and implications for taxonomy and conservation. Molecular Ecology 20(18): 3757-3772
2010
VOULTSIADOU E., KOUTSOUBAS D., ACHPARAKI M. 2010. Bivalve mollusc exploitation in Mediterranean coastal communities: an historical approach. Journal of Biological Research 13: 35-45
ΑNTONIADOU C., VOULTSIADOU E., CHINTIROGLOU C. 2010. Benthic colonization and succession on temperate sublittoral rocky cliffs. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 382: 145-153
VOULTSIADOU E., KYRODIMOU M., ANTONIADOU C., VAFIDIS D. 2010. Sponge epibionts on ecosystem-engineering ascidians: the case of Microcosmus sabatieri. Estuarine Coastal and Shelf Science 86(4): 598-606
VOULTSIADOU E. 2010. Therapeutic properties and uses of marine invertebrates in the ancient Greek world and early Byzantium. Journal of Ethnopharmacology 130: 237-247.
COLL M., PIRODI C. , STEENBEEK J., KASCHNER Κ., LARSAM F.B.R., AGUZZI J., BALLESTEROS E., BIANCHI C.N., CORBERA J., DAILIANIS T., DANOVARO R., ESTRADA M., FROGLIA C., GALIL B.S., GASOL J.M., GERTWAGEN R., GIL J., GUILHAUMON F., KESNER-REYES K., KITSOS M.-S., KOUKOURAS A., LAMPADARIOU N., LAXAMANA E., LOPEZ-FE de la CUARDA C.M., LOTZE H. K., MARTIN D., MOUILLOT D., ORO D., RAICEVICH S., RIUS-BARILE J., SAIZ-SSALINAS J.I., SAN VICENTE C., SOMOT S., TEMPLADO J., TURON X., VAFIDIS D., VILLANUEVA R., VOULTSIADOU E. 2010. The biodiversity of the Mediterranean Sea: Estimates, patterns and threats. PLoS ONE Collection: “Marine Biodiversity and Biogeography – Regional Comparisons of Global Issues” 5(8), e11842: 1-36 (Supporting material 334p.)
VOULTSIADOU E., FRYGANIOTIS C., PORRA M., DAMIANIDIS P., CHINTIROGLOU C. 2011. Diversity of non-commercial invertebrate discards in small and medium scale Aegean Sea fisheries. The Open Marine Biology Journal 5, 73-81
2000-2009
BADALAMENTI F., RAMOS, A.A., VOULTSIADOU E., SANCHEZ LIZASO J.L., D’ ANNA G., PIPITONE C., MAS J., RUIZ FERNANDEZ J.A., WHITMARSH D., RIGGIO S. 2000. Cultural and socio-economic impacts of Mediterranean marine protected areas. Environmental Conservation 27(2): 110-125
KOUKOURAS A., VOULTSIADOU E., KITSOS M.-S., DOULGERAKI S. 2001. Macrobenthic fauna diversity in the Aegean Sea, affinities with other Mediterranean regions and the Black Sea. Bios (Macedonia, Greece), 6: 61-76
VOULTSIADOU E., VAFIDIS D. 2004. Rare sponge (Demospongiae, Porifera) species from the Mediterranean Sea. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom 84: 593-598
VOULTSIADOU E. 2005. Sponge diversity in the Aegean Sea: check list and new information. Italian Journal of Zoology 72(1): 53-64
VOULTSIADOU E., GKELIS S. 2005. Greek and the phylum Porifera: a living language for living organisms. Journal of Zoology 267: 143-157
VOULTSIADOU E., TATOLAS A. 2005. The fauna of Greece and adjacent areas in the Age of Homer: evidence from the first written documents of Greek literature. Journal of Biogeography 32: 1875-1882
VOULTSIADOU E. 2005. Demosponge distribution in the Eastern Mediterranean: a NW-SE gradient. Helgoland Marine Research 59: 237-251
ANTONIADOU C., VOULTSIADOU E., CHINTIROGLOU C. 2006. Sublitoral megabenthos along cliffs of different profile (Aegean Sea, Eastern Mediterranean). Βelgian Journal of Zoology 136(1): 69-79
VOULTSIADOU E., PYROUNAKI M.-M., CHINTIROGLOU C. 2007. The habitat engineering tunicate Microcosmus sabatieri (Roule, 1885) and its associated peracarid epifauna. Estuarine, Coastal and Shelf Science 74: 197-204
VOULTSIADOU E., VAFIDIS D. 2007. Marine invertebrate diversity in Aristotle’s zoology. Contributions to zoology 76(2): 103-120
VOULTSIADOU E. 2007. Sponges: an historical survey of their knowledge in Greek antiquity. Journal of the Marine Biological Association 87: 1757-1763
VOULTSIADOU E., VAFIDIS D., ANTONIADOU C. 2008. Sponges of economical interest in the Eastern Mediterranean: an assessment of diversity and population density. Journal of Natural History 42(5-8): 529-543
VOULTSIADOU E., CHINTIROGLOU C. 2008. Aristotle’s lantern in echinoderms: an ancient riddle. Cahiers de Biologie marine 49(3): 299-302
VOULTSIADOU E. 2009. Reevaluating sponge diversity and distribution in the Mediterranean Sea. Hydrobiologia 628: 1-12
1990-1999
KOUTSOUBAS D., VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1990. The occurrence of Rapana venosa (Valenciennes, 1846) (Gastropoda, Thaididae) in the Aegean Sea. Bollettino Malacologico 26(10-12): 201-204
VOULTSIADOU-KOUKOURA E., VAN SOEST R.W.M., KOUKOURAS A. 1991. Coscinoderma sporadense, sp. n. from the Aegean Sea with comments on Coscinoderma confragosum (Porifera, Dictyoceratida). Zoologica Scripta 20(3): 195-199
VOULTSIADOU-KOUKOURA E., VAN SOEST R.W.M. 1991. Hemiasterella aristoteliana n. sp. (Porifera, Hadromerida) from the Aegean Sea, with a discussion on the family Hemiasterellidae. Contributions to Zoology (formerly Bijdragen tot der Dierkunde) 61(1): 43-49
VOULTSIADOU-KOUKOURA E., VAN SOEST R.W.M. 1991. Phorbas posidoni n. sp. (Porifera, Poecilosclerida) from the Aegean Sea, with a discussion of the family Anchinoidae. Journal of Natural History 25: 827-836
KOUKOURAS A., RUSSO A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E., DOUNAS C., CHINTIROGLOU C. 1992. Relationships of sponge macrofauna with the morphology of their hosts in the North Aegean Sea. International Review of Hydrobiology (formerly Internationale Revue der Gesamten Hydrobiologie und Hydrographie) 77(4): 609-619
KOUKOURAS A., DOUNAS C., TURKAY M., VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1992. Decapod crustacean fauna of the Aegean Sea: new information, check list, affinities. Marine Biodiversity (formerly Senckenbergiana maritima) 22(3/6): 217-244
VOULTSIADOU-KOUKOURA E., KOUKOURAS A. 1993. Contribution to the knowledge of keratose sponges (Dictyoceratida, Dendroceratida, Verongida: Demospongiae, Porifera) of the Aegean Sea. Zoosystematics and Evolution (formerly Mitteilungen aus dem Zoologischen Museum in Berlin) 69 (1): 57-72
VOULTSIADOU-KOUKOURA E., VAN SOEST R.W.M. 1993. Suberitidae (Demospongiae, Hadromerida) from the North Aegean Sea. Beaufortia 43(11): 176- 186
VAFIDIS D., KOUKOURAS A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1994. Octocoral fauna of the Aegean Sea with a check list of the Mediterranean species: new information, faunal comparisons. Annales de l’Institut océanographique, Paris 70(2): 217-229
STEFANIDOU D., VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1995. An account of our knowledge of the amphipod fauna of the Aegean Sea. Crustaceana 68(5): 597-615
KOUKOURAS A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E., KEVREKIDIS T., VAFIDIS D. 1995. Ascidian fauna of the Aegean Sea with a check list of the Eastern Mediterranean and Black Sea species. Annales de l’Institut océanographique Paris 71(1): 19-34
KOUKOURAS A., RUSSO A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E., ARVANITIDIS C., STEFANIDOU D. 1996. Macrofauna associated with sponges of different morphology. Marine Ecology: An evolutionary Perspective (formerly: P.S.Z.N.I. Marine Ecology) 17(4): 569-582
KOUTSOUBAS D., KOUKOURAS A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1997. Prosobranch mollusc fauna of the Aegean Sea: new information, check list, distribution. Israel Journal of Ecology and Evolution (formerly Israel Journal of Zoology) 43: 19-54
VAFIDIS D., KOUKOURAS A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1997. Actiniaria, Corallimorpharia and Scleractinia (Hexacorallia, Anthozoa) of the Aegean Sea, with a check list of the Eastern Mediterranean and Black Sea species. Israel Journal of Ecology and Evolution (formerly Israel Journal of Zoology) 43: 55-70
GOUVIS N., KEVREKIDIS T., KOUKOURAS A., VOULTSIADOU E. 1998. Bionomy of macrobenthic polychaetes in the Evros Delta (North Aegean Sea). International Review of Hydrobiology (formerly Internationale Revue der Gesamten Hydrobiologie und Hydrographie) 83(2): 145-161
PAPAZACHARIAS A., KOUKOURAS A., KEVREKIDIS T., VOULTSIADOU E. 1998. Infra- and circalittoral soft substratum macrofaunal assemblages of Kavala Gulf (Aegean Sea). International Review of Hydrobiology (formerly Internationale Revue der Gesamten Hydrobiologie und Hydrographie) 83(5-6): 461-477
KOUKOURAS A., KUHLMANN D., VOULTSIADOU E., VAFIDIS D., DOUNAS C., CHINTIROGLOU C., KOUTSOUBAS D. 1998. The macrofaunal assemblage associated with the scleractinian coral Cladocora caespitosa (L.) in the Aegean Sea. Annales de l’Institut océanographique, Paris 74(2): 97-114
1980-1989
KOUKOURAS, A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E., KATTOULAS M. 1984. Benthic bionomy of the North Aegean Sea. I. Physico-chemical characteristics of the Strymonikos Gulf. Thalassia Jugoslavica 20(1): 53-72
KOUKOURAS A., VOULTSIADOU-KOUKOURA E., CHINTIROGLOU C., DOUNAS C. 1985. Benthic bionomy of the North Aegean Sea. III. A comparison of the macrobenthic animal assemblages associated with seven sponge species. Cahiers de Biologie Marine 26: 301-319
VOULTSIADOU-KOUKOURA E., KOUKOURAS A., ELEFTHERIOU A. 1987. Macrofauna associated with the sponge Verongia aerophoba in the North Aegean Sea. Estuarine, Coastal and Shelf Science 24: 265-278
VOULTSIADOU-KOUKOURA E. 1987. Some remarks on the Mediterranean species of the genus Aplysina (Demospongiae, Porifera). In: Taxonomy of Porifera (eds J. Vacelet & N. Boury-Esnault). NATO ASI Series vol. G13: 275-279