Αθηνά
Λαζαρίδου
Καθηγήτρια
Επιστήμη Τροφίμων - Φυσικοχημεία Τροφίμων

Επικοινωνία

Τμήμα Γεωπονίας

Κτήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,

Αγρόκτημα Α.Π.Θ.

Θέρμη, 57001

+30 2310 991671

+30 2310 991671

Σύντομη Παρουσίαση Βιογραφικού

Η Αθηνά Λαζαρίδου είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο “Επιστήμη Τροφίμων – Φυσικοχημεία Τροφίμων”

Σύντομη Παρουσίαση Βιογραφικού

Η Αθηνά Λαζαρίδου είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο “Επιστήμη Τροφίμων – Φυσικοχημεία Τροφίμων”

Επικοινωνία

Τμήμα Γεωπονίας

Κτήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,

Αγρόκτημα Α.Π.Θ.

Θέρμη, 57001

+30 2310 991671

+30 2310 991671

Εκπαίδευση

1990 - 1995

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Γεωπονίας

Πτυχίο Γεωπονίας - Ειδίκευση: Γεωργικών Βιομηχανιών και Τεχνολογίας Τροφίμων

1996 - 1999

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Γεωπονίας

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα - Ειδίκευση: Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων

2000 - 2003

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Γεωπονίας

Διδακτορικό Δίπλωμα - Ειδίκευση: Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων

Δημοσιεύσεις

Κατάλογος δημοσιεύσεων στο βιογραφικό σημείωμα και στον ακόλουθο σύνδεσμο (Google Scholar)

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα​

Φυσικοχημεία και Χημεία Υδροκολλοειδών Συστημάτων Τροφίμων Σχέσεις Μοριακής και Υπερμοριακής Δομής-Ιδιοτήτων των Πολυσακχαριτών Ρεολογική Συμπεριφορά και Ρεομετρία (Δοκιμές Μηχανικών Ιδιοτήτων - Μικρές και Μεγάλες Παραμορφώσεις) Συστημάτων Τροφίμων Καταστάσεις των Υλικών και Μεταπτώσεις Φάσεων σε Συστήματα Τροφίμων (Υαλώδης Μετάπτωση, Κρυστάλλωση Σακχάρων, Ζελατινοποίηση και Αναδιάταξη Αμύλου, Μετουσίωση Πρωτεϊνών) Θερμική Ανάλυση (Θερμιδομετρία και Δυναμική Θερμομηχανική Ανάλυση) Μοριακές Διασπορές και Πηκτές Aλληλεπιδράσεις Νερού με Συστατικά των Τροφίμων Μελέτη και Εφαρμογές Εδώδιμων Μεμβρανών και Επικαλύψεων σε Τρόφιμα Δομή, Οργάνωση, Ενζυμική Αποικοδόμηση και Κλασμάτωση Κυτταρικών Τοιχωμάτων Δημητριακών Σπόρων Ανάπτυξη Βιολειτουργικών Τροφίμων με Αυξημένη Σταθερότητα και Βελτιωμένα Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά Ανάπτυξη Αρτοσκευασμάτων Με και Χωρίς Γλουτένη, Εμπλουτισμένα με Όσπρια και Παραπροϊόντα της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Τροφίμων Ανάπτυξη Αρτοσκευασμάτων Μειωμένης Γλυκαιμικής Απόκρισης Ανάπτυξη Αρτοσκευασμάτων Μειωμένου Κορεσμένου Λίπους Ανάπτυξη Τροφίμων Καθαρής Ετικέτας Ιn vitro Πρωτόκολλα Προσομοίωσης της Διεργασίας της Πέψης των Τροφίμων

Επαγγελματική Εμπειρία

1996 - 2004

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιστημονικός Συνεργάτης

2003 - 2005

University of Manitoba & Canadian Grain Commission

Επιστημονικός Συνεργάτης, Μεταδιδάκτορας

2005 - 2006

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιστημονικός Συνεργάτης, Μεταδιδάκτορας

2006 - 2010

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΙΔΑΧ, Κλάδος ΠΕ Γεωτεχνικών

2010 - 2015

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Λέκτορας

2015 - 2019

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επίκουρος Καθηγήτρια

2019 - 2024

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

2024

Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Καθηγήτρια Α' Βαθμίδας

Μαθήματα

2010 - 2025

Φυσικοχημεία Tροφίμων (Προπτυχιακό)

2013 - 2025

Τεχνολογία Δημητριακών (Προπτυχιακό)

2012 - 2025

Ανάλυση Tροφίμων (Προπτυχιακό)

2010 - 2013

Ασκήσεις Ανάλυσης Tροφίμων (Προπτυχιακό)

2011 - 2022

Πρακτική Άσκηση (Προπτυχιακό)

2010 - 2018

Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικοχημείας Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)

2010 - 2018

Ενόργανη Ανάλυση Tροφίμων (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Χημεία Τροφίμων & Διατροφή (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Σχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Ειδικά Θέματα στην Επιστήμη Τροφίμων & Διατροφή (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Σεμινάρια στην Επιστήμη Τροφίμων & Διατροφή (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Ερευνητική Προσέγγιση του Θέματος της Μεταπτυχιακής Εργασίας (Μεταπτυχιακό)

2019 - 2025

Χημεία Τροφίμων & Διατροφή (Μεταπτυχιακό)

2019 - 2025

Νομοθεσία Τροφίμων Ι: Γενική νομοθεσία (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Νομοθεσία Τροφίμων ΙΙ: Ειδική νομοθεσία (Μεταπτυχιακό)

2019 - 2025

Προσδιορισμός Διάρκειας Ζωής (Μεταπτυχιακό)

2019 - 2025

Ειδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών Ι (Μεταπτυχιακό)

2019 - 2025

Ειδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών ΙΙ (Μεταπτυχιακό)

2021 - 2025

Ειδικά Θέματα Φυσικοχημείας Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)