Αθανασία

Γούλα

Καθηγήτρια
Επιστήμη Τροφίμων-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων

Τμήμα Γεωπονίας

2310991658

Εκπαίδευση
1990 - 1996

ΑΠΘ

Πολυτεχνική Σχολή/Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού

2000 - 2005

ΑΠΘ

Πολυτεχνική Σχολή/Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Διδακτορικό Δίπλωμα

2003 - 2006

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα - Διασφάλιση Ποιότητας

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Bελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων (κλασική ξήρανση, ξήρανση ψεκασμού, ωσμωτική αφυδάτωση, συμπύκνωση, εκχύλιση, απόσταξη, προσρόφηση, ενθυλάκωση, θερμικές διεργασίες, διήθηση, φυγοκέντριση, κατεργασίες υπερήχων) Εφαρμογή αρχών μαθηματικής ανάλυσης και στατιστικής στον σχεδιασμό διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων Μοντελοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων με χρήση προγραμμάτων υπολογιστικής ρευστομηχανικής (CFD) Σχεδιασμός και ανάπτυξη πρότυπου εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων Σχεδιασμός συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων Ανάκτηση συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και ενσωμάτωσή τους σε τρόφιμα Ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων που περιγράφουν τη θερμική απενεργοποίηση συστατικών τροφίμων σε διεργασίες ξήρανσης και θερμικής επεξεργασίας

Αθανασία

Γούλα

Καθηγήτρια
Επιστήμη Τροφίμων-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων
Επαγγελματική Εμπειρία
1997 - 1998

“Ελληνική Αγορά Α.Ε.-Βιομηχανία παραγωγής κονσερβοποιημένων παραδοσιακών προϊόντων και κρεμωδών προϊόντων τύπου σαλάτας”, Λάκκωμα Θεσσαλονίκης

Χημικός μηχανικός-υπεύθυνη παραγωγής

Περιγραφή Θέσης:

Χημικός μηχανικός – υπεύθυνη τμήματος παραγωγής κονσερβοποιημένων τροφίμων φυτικής προέλευσης, καθώς και υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου και εφαρμογής συστήματος HACCP στην

2005 - 2009

Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας (Παράρτημα Φλώρινας)

Επιστημονική συνεργάτιδα

2006 - 2008

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας)

Επιστημονική συνεργάτιδα

2005 - 2007

Εργαστήριο Γενικής και Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια

2007 - 2010

Εργαστήριο Τεχνολογίας Βιομηχανιών Τροφίμων και Αγροτικών Βιομηχανιών, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

Ερευνήτρια

2010 - 2015

Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

Λέκτορας

Περιγραφή Θέσης:

Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμη Τροφίμων-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων

2015 - 2019

Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

Επίκουρη καθηγήτρια

Περιγραφή Θέσης:

Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμη Τροφίμων-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων

2019 - 2024

Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Περιγραφή Θέσης:

Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμη Τροφίμων-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων

2024

Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ.

Καθηγήτρια

Περιγραφή Θέσης:

Γνωστικό αντικείμενο: Επιστήμη Τροφίμων-Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων

Μαθήματα
2010 - 2025

Μηχανική Τροφίμων Ι (Προπτυχιακό)

2010 - 2025

Μηχανική Τροφίμων ΙI (Αρχές μηχανολογίας τροφίμων) (Προπτυχιακό)

2011 - 2025

Συστήματα Αυτοματισμού Βιομηχανιών Τροφίμων (Προπτυχιακό)

2015 - 2025

Διαχείριση Νερού και Αποβλήτων Βιομηχανιών Τροφίμων (Προπτυχιακό)

2011 - 2014

Μαθηματικά Μοντέλα στην Επιστήμη Τροφίμων (Προπτυχιακό)

2023 - 2025

Βιοδιεργασίες στην Επιστήμη Τροφίμων (Προπτυχιακό)

2012 - 2018

Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων & Σχημάτων Επεξεργασίας (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Σχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Επεξεργασία και Θρεπτική Αξία Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Προσδιορισμός Διάρκειας Ζωής Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Ειδικά Θέματα στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή (Μεταπτυχιακό)

2018

Σεμινάρια στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Ερευνητική Προσέγγιση του Θέματος της Μεταπτυχιακής Εργασίας (Μεταπτυχιακό)

2018

Σεμινάρια στη Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών (Μεταπτυχιακό)

2012 - 2017

Προζυμωτικές Διεργασίες και Οινοποιήσεις (Μεταπτυχιακό)

2012 - 2017

Μεταζυμωτικές Διεργασίες και Παλαίωση Οίνου (Μεταπτυχιακό)

2018 - 2025

Διεργασίες στην Παραγωγή Τροφίμων και Συστατικών τους με Έμφαση στις Βιοδιεργασίες (Μεταπτυχιακό)

Δημοσιεύσεις
2025
Green ultrasound-assisted extraction of carotenoids from peach wastes using vegetable oils

Drosaki Α.Μ., Solomakou N., Kyriakoudi A., Mourtzinos I., Goula A.M.

Journal Papers

2024
An approach for isolation of oregano essential oil using ultrasounds

Velopoulos V., Kaderides K., Karamanoli A., Goula A.M.

Journal Papers

2024
Optimized solid–liquid separation of phenolics from lavender waste and properties of the dried extracts

Vareltzis P., Fotiou D., Papatheologou V., Kyroglou S., Tsachouridou E., Goula A.M.

Journal Papers

2024
Sweet cherry and its by-products as sources of valuable phenolic compounds

Chezanoglou E., Mourtzinos I., Goula A.M.

Journal Papers

2021
Study of pretreatment methods for peach drying

Fotiou D., Goula A.M.

Journal Papers

Projects

“Ανάπτυξη πρωτότυπου κώδικα υπολογιστικής ρευστομηχανικής για συζευγμένη επίλυση κίνησης στερεού-ρευστού κατά την περιστροφή στερεών πτερυγίων εντός διφασικού πεδίου ροής”

“Ανιχνευτής εμβολής Φάση ΙΙ”

“Μελέτη ανάπτυξης της Listeria monocytogenes σε χαμηλές θερμοκρασίες συναρτήσει του είδους και της συγκέντρωσης κρυοπροστατευτικών ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα”

“Ανάπτυξη ηλεκτρικής τεχνικής για την ανίχνευση και χαρακτηρισμό φυσαλίδων σε ροή υγρών”

“Ανάπτυξη διαδικασίας για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων-Ανάκτηση συστατικών με ξήρανση ψεκασμού”

"Οzone application for improving postharvest handling of edible horticultural products”

“Bελτίωση των τεχνολογικών και διατροφικών χαρακτηριστικών του χυμού ροδιού με θέρμανση και διαύγαση”.

“Μελέτη και βελτίωση της καλλιέργεια της ροδιάς στη χώρα μας: παραγωγή χυμού υψηλής διαιτητικής αξίας για τον άνθρωπο”

“Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανίας ροδιού”

“Αξιοποίηση βιολειτουργικών συστατικών από παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας”

“Βελτιστοποίηση τεχνολειτουργικών χαρακτηριστικών και βιολειτουργικών ιδιοτήτων γαλακτοκομικού προϊόντος με ενσωμάτωση βακτηριακής κυτταρίνης από απόβλητα κατανάλωσης καφέ”

“Νανοσωματίδια και φιλμς με βάση τη χιτοζάνη ως μέσα ενθυλάκωσης εκχυλισμάτων παραπροϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα για καινοτόμες εφαρμογές σε τρόφιμα, ChitoFOODs”

“Κόμβος διάχυσης αρχών κυκλικής οικονομίας από απόβλητα τροφίμων”

“Παραγωγή και ενσωμάτωση σε γαλακτοκομικά προϊόντα εκχυλισμάτων λεβάντας”