Η Αλεξάνδρα-Μαρία Μιχαηλίδου είναι Καθηγήτρια (Διατροφή Ανθρώπου) στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η διδασκαλία της καλύπτει μαθήματα Διατροφής & Μεταβολισμού, Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων. Η έρευνά της εστιάζει στις διατροφικές πτυχές και στις ιδιότητες προαγωγής υγείας βιοδραστικών συστατικών τροφίμων, καθώς και στην αξιολόγηση διαιτητικής πρόσληψης και στη μελέτη προτύπων διατροφής σε σχέση με δείκτες υγείας και βιωσιμότητας σε στοχευμένους πληθυσμούς. Τα τελευταία χρόνια εξετάζει, μεταξύ άλλων, τον ρόλο της μητρικής διατροφικής κατάστασης στη σύσταση βιολογικών υγρών κατά την κύηση
Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
Απολυτήριο Λυκείου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών
Διδακτορικό Δίπλωμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Α.Π.Θ
Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης
Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Α.Π.Θ.
ΕΕΔΙΠ κλάδου ΙΙ
Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή, Α.Π.Θ.
Λέκτορας
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογία Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογία Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ.
Καθηγήτρια
Ασκήσεις Ανάλυσης Τροφίμων (Προπτυχιακό)
Διατροφή ανθρώπου (Προπτυχιακό)
Σύγχρονες εξελίξεις στην παραγωγή τροφίμων (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ: Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών) (Προπτυχιακό)
Τεχνολογία Γάλακτος (Προπτυχιακό)
Ανάλυση Τροφίμων (Συνδιδασκαλία) (Προπτυχιακό)
Θρεπτική Αξία Τροφίμων και Διατροφή (Αυτοδύναμη διδασκαλία - Μάθημα κορμού) (Προπτυχιακό)
Διατροφή και Μεταβολισμός (Αυτοδύναμη διδασκαλία) (Προπτυχιακό)
Εφαρμοσμένη Διατροφή Μονογαστρικών (Προπτυχιακό)
Οργανική χημεία (Μάθημα κορμού) (Προπτυχιακό)
Προχωρημένα μαθήματα Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων: Λιπίδια (2002-2004), Πρωτεΐνες (2005-2018) (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Ενόργανη Ανάλυση Τροφίμων (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Εξελίξεις στην Επιστήμη της Διατροφής (Μεταπτυχιακό)
Εξελίξεις στην Επιστήμη της Διατροφής (Μεταπτυχιακό)
Χημεία Τροφίμων και Διατροφή: Πρωτεΐνες (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Ειδικά θέματα (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Σεμινάρια στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Ερευνητική Προσέγγιση του Θέματος της Μεταπτυχιακής Εργασίας (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Διατροφική Αγωγή - Αγωγή Υγείας (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Χημεία Τροφίμων και Διατροφή (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Νομοθεσία Τροφίμων ΙΙ: Ειδική Νομοθεσία (Συνδιδασκαλία) (Μεταπτυχιακό)
Συμμετοχή ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο πλαίσιο των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. Εμβρυομητρική Ιατρική (Μεταπτυχιακό)
Σύσταση, Ποιοτικά Χαρακτηριστικά και Διατροφική Αξία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης (Συνδιδασκαλία). (Μεταπτυχιακό)
Fundamental in Nutrition and Metabolism” EPICUR Summer School 2023. (Μεταπτυχιακό)