Πάτροκλος

Βαρελτζής

Επίκουρος Καθηγητής
Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογιών Βιομηχανικών Τροφίμων και Αγροτικών Βιομηχανιών

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Γραφείο 207, 2ος όροφος, Κτήριο Δ, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

+30 2310 996162

+30 2310 996162

Σύντομο Βιογραφικό

επίκουρος καθηγητής στο Τμ. Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων στο University of Massachusetts, MA, USA και  διδακτορικό δίπλωμα στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2006. Στη συνέχεια για δύο χρόνια ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Chalmers University, Σουηδία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων για 3 χρόνια ως επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης. Ακολούθως, και για 4 χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα όπου και απόκτησε μεγάλη εμπειρία πάνω σε τεχνικές ανάλυσης όπως LC, LCMSMS, ICP,ICPMS και GCMS. To 2018 εκλέχτηκε ως επίκουρος στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη Μηχανική Τροφίμων. Από το 2019 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογιών Βιομηχανικών τροφίμων και Αγροτικών Βιομηχανιών, ενώ από το 2020 είναι και ο Υπεύθυνος της Πρακτικής Άσκησης του Τμ Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: λειτουργικά τρόφιμα, καινοτόμες διεργασίες τροφίμων, όπως υπερ-υψηλή πίεση, τρισδιάστατη εκτύπωση, καθώς και διεργασίες εκχύλισης και αποξήρανσης, απομόνωση βιοενεργών συστατικών από παραπροϊόντα βιομηχανίας τροφίμων και η σύνδεση της υγείας με το τρόφιμο.

https://people.auth.gr/wp-content/uploads/2024/12/Patroklos-Vareltzis-CV-1-1.pdf

Εκπαίδευση
1995 - 2001

Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης

Πολυτεχνική Σχολή/ Τμ Χημικών Μηχνανικών

Δίπλωμα

2001 - 2003

University of Massachusetts, Amherst, MA, USA

Food Science

MSc

2003 - 2006

University of Massachusetts, Amherst, MA, USA

Food Science

PhD

Επαγγελματική Εμπειρία
2006 - 2008

Chalmers University, Gothenburg, Sweden

PostDoc researcher

Περιγραφή Θέσης:

A two year scholarship position as a post doc researcher at the Chemical and Biological Engineering Department of Chalmers University, studying and developing pH shift method for isolating proteins from mussels

2009 - 2012

ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων

επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης

2013 - 2017

Rigas Labs

επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος

Περιγραφή Θέσης:

Εγκατάσταση και συντήρηση αναλυτικών οργάνων, καθώς και ανάπτυξη αναλυτικών τεχνικών (LC, LCMS, GC, GCMS, ICP, ICPMS)

Μαθήματα
2018 - 2025

Μηχανική Διεργασιών Τροφίμων (Προπτυχιακό)

2019 - 2025

Τεχνο-οικονομική Μελέτη Ι και ΙΙ (Προπτυχιακό)

2019 - 2024

Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας (Προπτυχιακό)

2019 - 2025

Διασφάλιση Ποιότητας και λειτουργικά τρόφιμα (Προπτυχιακό)

2022 - 2025

Mechanical Properties of Biomeaterials (Μεταπτυχιακό)

2022 - 2025

Biomanufacturing and tissue engineering (Μεταπτυχιακό)

2019 - 2023

Επιστήμη και Μηχανική Τροφίμων (Μεταπτυχιακό)

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
λειτουργικά τρόφιμα καινοτόμες διεργασίες τροφίμων, όπως υπερ-υψηλή πίεση τρισδιάστατη εκτύπωση διεργασίες εκχύλισης και αποξήρανσης απομόνωση βιοενεργών συστατικών από παραπροϊόντα βιομηχανίας τροφίμων σύνδεση της υγείας με το τρόφιμο ενθυλάκωση βιοενεργών συστατικών
Δεξιότητες
Projects

3DPharma: Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτόμου φορέα δραστικών ουσιών για την εξατομίκευση της per os φαρμακευτικής αγωγής

Αξιοποίηση ρευμάτων αποβλήτων παραγωγής ελαίου φραγκόσυκου και προκαταρκτικός σχεδιασμός βιομηχανικής μονάδας αξιοποίησης φραγκόσυκου

Support to EFSA in the Safety Assessment of Novel Foods and Nutrient Sources