Αντώνιος

Κορωναίος

Καθηγητής

Τμήμα Γεωλογίας

2310 998515

Εκπαίδευση
1984

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γεωλογίας

Πτυχίο Τμήματος Γεωλογίας

1991

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γεωλογίας

Διδακτορική Διατριβή

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Ορυκτολογία, πετρολογία και γεωχημεία μαγματικών πετρωμάτων κυρίως του Βορειοελλαδικού χώρου (Μακεδονία και Θράκη) της Σερβίας και της Σλοβενίας Μελέτη της γένεσης, εξέλιξης και γεωτεκτονικής σημασίας των μαγματικών πετρωμάτων Χρήσεις και ραδιενέργεια των μαγματικών πετρωμάτων Ορυκτοχημεία πετρογενετικών ορυκτών.

Αντώνιος

Κορωναίος

Καθηγητής
  • 1. Βιογραφικά στοιχεία - Τίτλοι

    Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. Τον Ιούνιο του 1980 αποφοίτησα από το ΙΑ’ Λύκειο Αρρένων Αθηνών με βαθμό “Λίαν καλώς”.         Την ίδια χρονιά, γράφτηκα στο Τμήμα Γεωλογίας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου, τον Ιούλιο του 1984, αποφοίτησα με βαθμό “Λίαν καλώς”.

    Τον Οκτώβριο του 1984 μου ανατέθηκε η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: “Ορυκτολογία, Πετρολογία και Γεωχημεία του πλουτωνίτη του Ανατ. Βαρνούντα (ΒΔ. Μακεδονία)”.

    Το Δεκέμβριο του 1984 προσελήφθηκα ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος (Ε.Μ.Υ.) στον Τομέα Ορυκτολογίας Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

    Υπέβαλα τη διατριβή μου τον Ιούνιο του 1991 στο Τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και μετά τη νόμιμη διαδικασία αναγορεύτηκα διδάκτορας με βαθμό “άριστα”.

    Υπηρέτησα τη θητεία μου, στο Στρατό Ξηράς από το Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι τον Απρίλιο του 1993.

    Το Σεπτέμβριο του 1993 προσελήφθηκα ως έκτακτος Καθηγητής στο Τμήμα Ορυχείων του ΤΕΙ Κοζάνης όπου και υπηρέτησα μέχρι τον Ιούλιο του 1995.

    Τον Ιούνιο του 1994 εκλέχτηκα Λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Διορίστηκα στη βαθμίδα του Λέκτορα με θητεία τριών (3) ετών στον Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας Κοιτασματολογίας με την Πρυτανική πράξη Α 3976/7-1294 (ΦΕΚ 143/24-8-95 τ. ΝΠΔΔ). Με την Πρυτανική πράξη Α 5325/2-1-2001 διαπιστώθηκε η μεταβολή της υπηρεσιακής μου κατάστασης από Λέκτορα με θητεία τριών (3) ετών σε Λέκτορα με θητεία.

    Τον Ιούνιο του 2001 εκλέχτηκα Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Διορίστηκα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με θητεία στον Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας Κοιτασματολογίας με την Πρυτανική πράξη Α 14399/10-7-2001 (ΦΕΚ 223/4-10-2001 τ. ΝΠΔΔ).

    Η μονιμοποίησή μου σε οργανική θέση ΔΕΠ βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή έγινε με την Πρυτανική πράξη 26092/11-1-2005 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 107/13-5-2005.

    Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχτηκα Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Διορίστηκα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στον Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας Κοιτασματολογίας με την Πρυτανική πράξη 42697/24-3-2010 (ΦΕΚ 337/28-4-2010 τ. Γ’).

    Τον Ιούνιο του 2014 εκλέχτηκα Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Διορίστηκα στη βαθμίδα του Καθηγητή στον Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας Κοιτασματολογίας με την Πρυτανική πράξη 34689/18-9-2014 (ΦΕΚ 1357/10-10-2014 τ. Γ’).

    Γνωρίζω πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα.

    Είμαι παντρεμένος και έχω τρία παιδιά.

  • 2. Επιστημονική Δράση

    2.1. Ερευνητικό έργο

    Το ερευνητικό μου έργο αναφέρεται στην ορυκτολογία, πετρολογία και γεωχημεία των μαγματικών πετρωμάτων κυρίως του Βορειοελλαδικού χώρου (Μακεδονία και Θράκη) καθώς και της Σερβίας, της Σλοβενίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Η επιστημονική μου δραστηριότητα εντοπίζεται κύρια στη μελέτη της γένεσης, εξέλιξης και γεωτεκτονικής σημασίας των μαγματικών πετρωμάτων, στις χρήσεις και τη ραδιενέργεια αυτών, και στην ορυκτοχημεία πετρογενετικών ορυκτών.

     

    2.2. Μετεκπαίδευση σε ιδρύματα του εσωτερικού και πανεπιστήμια του εξωτερικού – επισκέψεις

    Κατά τη διάρκεια του 4ου έτους σπουδών μου στο Τμήμα Γεωλογίας: χημείο του παραρτήματος ΙΓΜΕ Ξάνθης, όπου εκπαιδεύτηκα στη μέθοδο ανάλυσης με ατομική απορρόφηση.

    Για τις πειραματικές ανάγκες της διδακτορικής μου διατριβής επισκέφθηκα:

    α. το Τμήμα Πετρολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης (Αυστρία), αναλύσεις πετρωμάτων με τη μέθοδο XRF,

    β. το ΙΓΜΕ Αθήνας, αναλύσεις ορυκτών με ηλεκτρονικό μικροαναλυτή και

    γ. το Ινστιτούτο γεωχρονολογήσεων και ισοτοπικής γεωχημείας της Pisa (Ιταλία): ισοτοπικές αναλύσεις Rb-Sr.

    Τον Ιούλιο του 1993 συμμετείχα σε δεκαήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο -συνέδριο (workshop) που έγινε στο Εδιμβούργο υπό την αιγίδα του NATO ASI με θέμα τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την έρευνα και τις εφαρμογές των αστρίων.

    Το Νοέμβριο του 1997, τον Ιούνιο του 1998,  το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2000, το Νοέμβριο του 2002 και τον Οκτώβριο του 2003 πραγματοποίησα επισκέψεις στη Γιουγκοσλαβία-Μαυροβούνιο στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας με το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου για τη μελέτη παλαιοζωικών και μεσοζωικών πετρωμάτων στην νότια και ανατολική Σερβία.

    Το Σεπτέμβριο του 1998 επισκέφθηκα το Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Perugia, Ιταλία, στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας που αφορούσε την πετρολογία πλουτωνικών πετρωμάτων της Μακεδονίας και Θράκης.

    Τον Ιανουάριο του 2000 επισκέφθηκα στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, στο Stip, ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο έναρξης συνεργασίας για την μελέτη πλουτωνικών πετρωμάτων που βρίσκονται εκατέρωθεν των συνόρων Ελλάδος – ΠΓΔΜ.

    Τον Οκτώβριο του 2000 πραγματοποίησα επίσκεψη στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Kliment Ohridski στο πλαίσιο ανταλλαγών με το Α.Π.Θ.

    Τον Ιούνιο του 2002 πραγματοποίησα επίσκεψη στο Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Perugia, Ιταλία, στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας που αφορά την πετρολογία του πλουτωνίτη της Σιθωνίας.

    Τον Οκτώβριο του 2004, τον Οκτώβριο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2010 επισκέφθηκα το Institute for Nuclear Research of the Hungarian Academy of Sciences, Debrecen, Hungary στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας που αφορά θέματα ραδιοχρονολογήσεων ηφαιστειακών πετρωμάτων της Θράκης.

    Τον Φεβρουάριο του 2007 πραγματοποίησα επίσκεψη στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Minufiya της Αιγύπτου, προσκεκλημένος από συναδέλφους  στο πλαίσιο έναρξης συνεργασίας για την μελέτη πλουτωνικών πετρωμάτων που βρίσκονται στην Ανατολική Έρημο, και έδωσα διάλεξη με αντικείμενο την πετρογένεση του πλουτωνίτη της Σιθωνίας.

    Κατά την περίοδο Φεβρουάριος έως και Απρίλιος 2008 παρέμεινα στο Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Perugia, Ιταλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άδειας, ενώ επισκέφθηκα και το Ινστιτούτο γεωχρονολογήσεων και ισοτοπικής γεωχημείας της Pisa (Ιταλία). Εκπαιδεύτηκα σε θέματα γεωχημικών αναλύσεων με ICP-MS-LA και χρονολόγησης ζιρκονίων.

    Τον Οκτώβριο του 2023 επισκέφθηκα το Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πίζα, Ιταλία, για εκπαίδευση σε θέματα γεωχημικών αναλύσεων με ICP-MS-LA.

    2.3. Ερευνητικά προγράμματα – Συνεργασίες

    1. Συνεργάστηκα ερευνητικά με το Ινστιτούτο γεωχρονολογήσεων και ισοτοπικής γεωχημείας της Pisa (Ιταλία) (Dr. A. Del Moro) για τη ραδιοχρονολόγηση του πλουτωνίτη του Ανατ. Βαρνούντα.
    2. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΠΕΝΕΔ 91 (Αρ. 91ΕΔ 243-κωδ. 1528), με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γ. Χριστοφίδη, με θέμα: “Μαγματισμός, μεταλλογένεση και δυνατότητα αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών στην περιοχή Καβάλας – Παγγαίου στην Ανατ. Μακεδονία”.
    3. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Γ. Ελευθεριάδη, με θέμα: “Santorini laboratory project” στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος “European project on volcanic risk”.
    4. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γ. Χριστοφίδη (Αρ. προγράμματος 7054) με τίτλο: «Ορυκτολογικές και πετρογραφικές μελέτες σε δείγματα από το μεταλλείο Ολυμπιάδος Χαλκιδικής». Χρηματοδότηση από την TVX HELLAS SA OLYMPIAS.
    5. Ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος (Αρ. προγράμματος 20574) με τίτλο: «Ερευνητική επισκόπηση για τον εντοπισμό δομικών υλικών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας». Χρηματοδότηση από την ΜΑΡΜΑΡΑ ΟΥΡΓΑΝΤΖΙΔΗ Α.Ε.
    6. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γ. Χριστοφίδη (Αρ. προγράμματος 21856) με τίτλο: «Πετρογραφική μελέτη δειγμάτων οφειολιθικών πετρωμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα». Χρηματοδότηση από την ΓΕΩΓΝΩΣΗ.
    7. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Α. Τσιραμπίδη (Αρ. προγράμματος 220/269, Ερευνητικό πρόγραμμα ADAPT) με τίτλο «Λυδία λίθος – Πρόγραμμα στρατηγικής για την αντιμετώπιση και την πρόβλεψη των επιπτώσεων των βιομηχανικών αλλαγών σε μια κατεξοχήν παραγωγική περιοχή του κλάδου του μαρμάρου».
    8. Συμμετείχα σε δραστηριότητα CDI του προγράμματος Σωκράτης με γενικό συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και συντονιστή του Πανεπιστημίου μας τον Καθ. Γ. Χριστοφίδη. Η δραστηριότητα αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών στις Ορυκτολογικές επιστήμες το οποίο θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη. Συμμετέχω στην επιτροπή πετρολογίας.
    9. Συμμετείχα σε ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη γεωχρονολόγηση ηφαιστειακών πετρωμάτων της Θράκης στα πλαίσια της συμφωνίας επιστημονικής συνεργασίας του πανεπιστημίου μας και του Institute for Nuclear Research of the Hungarian Academy of Sciences, Debrecen, Hungary.
    10. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Πλαγιογρανίτες: Συγκριτική μελέτη πειραματικών και φυσικών δεδομένων από τον Ελληνικό χώρο» με υπεύθυνο τον Λέκτορα κ. Βασίλειο Τσικούρα (Αρ. προγράμματος 3020, Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόγραμμα Βασικής Έρευνας «Κ. Καραθεοδωρή»).
    11. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Mesozoic ophiolites of Serbia – geological significance and potential» με υπεύθυνο τον καθηγητή Dragan Milovanovic (Αρ. προγράμματος 1767, Ministry of Sciences and protection of Enviroment, Serbia).
    12. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος με τίτλο: «Ορυκτολογικές αναλύσεις για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των περιεχομένων ορυκτών σε δείγματα αναπνεύσιμης σκόνης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 22 του Κ.Μ.Λ.Ε.» (Κωδικός έργου Ε.Ε. Α.Π.Θ.: 83887) Χρηματοδότηση από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
    13. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος με τίτλο: «Υπολογισμός αποθεμάτων από λατομεία μαρμάρου της Γ. Λαζαρίδης Μάρμαρα Δράμας ΑΕ» (Κωδικός έργου Ε.Ε. Α.Π.Θ.: 85938). Χρηματοδότηση από την Γ. Λαζαρίδης Μάρμαρα Δράμας Α.Ε.
    14. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος με τίτλο: «Πετρογραφική και ορυκτολογική ανάλυση αδρανών πετρωμάτων» (Κωδικός έργου Ε.Ε. Α.Π.Θ.: 84469 & 85909). Χρηματοδότηση από διάφορους φορείς.
    15. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος με τίτλο: «Διερεύνηση των πιθανών επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον της εκμετάλλευσης υπόγειων λατομείων μαρμάρων της εταιρείας ΕΜ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. εντός περιοχής ΖΕΠ “Στενά Νέστου” GR1120004 του δικτύου Natura 2000» (Κωδικό Έργου Ε.Ε. Α.Π.Θ.: 96516). Χρηματοδότηση από ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

     

    2.4. Προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ -ΕΣΠΑ

    1. Ιδρυματικά υπεύθυνος του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Α.Π.Θ.», στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ κατά την περίοδο 2004-2005 (Β’ φάση, 19 τμήματα του Α.Π.Θ.) και 2005-2008 (Γ’ φάση, 23 τμήματα).
    2. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.» για την περίοδο (2001-2008).
    3. Επιστημονικός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης του Α.Π.Θ. αρμόδιος για θέματα σύνδεσης με την αγορά εργασίας για την περίοδο (2001-2008).
    4. Ιδρυματικά υπεύθυνος του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Α.Π.Θ.», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την περίοδο 2010-2013 (23 τμήματα του Α.Π.Θ.) και 2013-2015 (23 τμήματα του Α.Π.Θ.) .
    5. Ιδρυματικά υπεύθυνος του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Α.Π.Θ.», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την περίοδο 4ος 2016-σήμερα (40 τμήματα του Α.Π.Θ.).

     

    2.5. Συμμετοχή σε Επιστημονικά συνέδρια – συμπόσια

    Συμμετείχα ως παρατηρητής ή με ανακοίνωση στα παρακάτω συνέδρια-συμπόσια:

    1. Μάιος 1986: 3ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Αθήνα.
    2. Μάιος 1987: Επιστημονική συνεδρία της Ε.Γ.Ε., Θεσσαλονίκη (με ανακοίνωση).
    3. Μάρτιος 1989: Fifth Meeting of the European Union of Geosciences, Στρασβούργο, Γαλλία, (με ανακοίνωση).
    4. Οκτώβριος 1989: 2nd Hellenic-Bulgarian Symposium on the Geological and Physicogeographical problems of the Rhodope massif, Θεσσαλονίκη.
    5. Μάιος 1990: 5ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Θεσσαλονίκη (με ανακοίνωση).
    6. Μάιος 1992: 6ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Αθήνα.
    7. Ιούλιος 1993: workshop of the NATO advanced Study institute on feldspars and their reactions, Edinburgh, U.K.
    8. Μάιος 1994: 7ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Θεσσαλονίκη (με δύο ανακοινώσεις).
    9. Μάιος 1996: 2nd workshop of the European laboratory volcanoes, Santorini, Greece (με poster).
    10. Αύγουστος 1997: Gordon Research Conference on Inorganic Geochemistry of Metal ore forming systems, New England College, Henniker NH, USA, (με poster).
    11. Σεπτέμβριος 1998: 3nd international conference on the geology of the Eastern Mediterranean, Λευκωσία, Κύπρος (με ανακοίνωση).
    12. Μάρτιος 1999: 10th Meeting of the European Union of Geosciences, Στρασβούργο, (με ανακοίνωση).
    13. Σεπτέμβριος 1999: 4th Huton symposium. The origin of granites and related rocks. Clermont-Ferrand, Γαλλία, (με ανακοίνωση).
    14. Φεβρουάριος 2000: 1ο Συνέδριο της Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ε.Γ.Ε., Κοζάνη (ως οργανωτικός γραμματέας και με δύο ανακοινώσεις).
    15. Φεβρουάριος 2000: 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα το Ελληνικό Μάρμαρο.
    16. Οκτώβριος 2000: Symposium on the geology and Metallogeny of the Dinarides and the Vardar Zone, Zvornic, Srpska, (με ανακοίνωση).
    17. Σεπτέμβριος 2001: PANCARDI 2001, Sopron, Hungary, (με poster).
    18. Σεπτέμβριος 2001: MinPet 2001, Anniverasary Meeting Osterreichische Mineralogische Gesellschaft, Βιέννη, (με poster).
    19. Σεπτέμβριος 2001: 9ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Αθήνα (με δύο ανακοινώσεις).
    20. Σεπτέμβριος 2002: XVIIth Congress of Carpathian-Balkan Geological Association, Bratislava, Slovak Republic, (με τρεις ανακοινώσεις).
    21. Απρίλιος 2003: Ημερίδα της Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας, Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας με θέμα: «Αδρανή Πετρώματα και Δομικοί Λίθοι», (με ανακοίνωση).
    22. Αύγουστος 2003: 7th Biennial SGA meeting, Athens, (με ανακοίνωση).
    23. Νοέμβριος 2003: Σύνδεση δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και με ανακοίνωση).
    24. Απρίλιος 2004: 10ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Θεσσαλονίκη (ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και με επτά ανακοινώσεις).
    25. Απρίλιος 2004: 5ο International Symposium on Eastern Mediteranean Geology, Θεσσαλονίκη (με δύο ανακοινώσεις).
    26. Αύγουστος 2004: 32nd International Geological Congress, Φλωρεντία, Ιταλία (με ανακοίνωση και poster).
    27. Μάιος 2007: 11ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Αθήνα (με δύο ανακοινώσεις).
    28. Απρίλιος 2008: European Union of Geosciences, General Assemply, Βιέννη, Αυστρία, (με ανακοίνωση).
    29. Μάιος 2010: 12ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Πάτρα (με τρείς ανακοινώσεις).
    30. Σεπτέμβριος 2010: XIX CBGA Congress, Θεσσαλονίκη (με εννέα ανακοινώσεις) και Convener (μαζί με Giampero Poli & Vladica Cvetković) στο Special Session S «Tertiary potassic and ultrapotassic magmatism along the Carpathian-Balkan-Dinaride chain: petrological processes and geodynamics more».
    31. Σεπτέμβριος 2013: 13ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Χανιά (με τέσσερις ανακοινώσεις).
    32. Μάιος 2016: 14ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Θεσσαλονίκη (με δυο ανακοινώσεις).
    33. Μάιος 2016: 14ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε., Πάτρα (με τρεις ανακοινώσεις).

     

    2.6. Κριτής επιστημονικών συνεδρίων-περιοδικών

    1ο Συνέδριο της Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

    5th International Symposium on Eastern Mediteranean Geology.

    10ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε.

    Journal of Applied Sciences.

    Ofioliti.

    Geol. Magazine.

    XIX CBGA Congress.

    14ο Συνέδριο της Ε.Γ.Ε.

    Geological Magazine.

    Heliyon.

    Journal of African Earth Sciences.

    Journal of Environmental Radioactivity.

    Minerals.

     

    2.7. Διαλέξεις – Ομιλίες

    1. «Προοπτικές ανάπτυξης του τμήματος Ορυχείων του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης». Πανελλήνια συνάντηση Σχολών Τεχν. Εφαρμογών, Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου (5/5/1994).
    2. «Major and trace element modelling of fractional crystallization processes». Εργαστήριο πετρολογίας, Σχολή Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου (18/11/1997).
    3. «Αποτελέσματα Στατιστικής Έρευνας για την αγορά εργασίας των πτυχιούχων γεωλόγων 1987-97, σχέση με την εκπαίδευση» και «Προώθηση της θερινής απασχόλησης φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας». Εκδηλώσεις: «ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 25 Χρόνια προσφοράς του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Ημερίδα με θέμα: «Η Γεωλογία στην Παραγωγή: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» (10/12/1998).
    4. «Complex interplay between geochemistry and magma dynamics in the petrogenesis of the Sithonia plutonic Complex (NE Greece)» Γεωλογικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Minufiya, Αίγυπτος (10/2/2007).
    5. «Η πρακτική άσκηση ως τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας: η εμπειρία του ΑΠΘ, οφέλη και προοπτικές» Επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Προπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτικές πρακτικές στο ΑΠΘ». ΚΕΔΕΑ (31/3 & 1/4/12).
    6. «Σύνδεση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας – πρακτική άσκηση». Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με θέμα: «Προετοιμασία της Προγραμματικής Περιόδου 2014–2020», Ζάππειο (23/5/2013).

     

    2.8. Έρευνα για την αγορά εργασίας των πτυχιούχων γεωλόγων των ετών 1987-97 – σχέση με την εκπαίδευση.

    Από 1/7 έως 30/11/98 ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος έρευνας του Τμήματος Γεωλογίας που πραγματοποιήθηκε  με τη βοήθεια και την οικονομική ενίσχυση του Γραφείου Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας με τίτλο «Έρευνα για την αγορά εργασίας των πτυχιούχων γεωλόγων των ετών 1987-1997 – σχέση με την εκπαίδευση». Στόχος της έρευνας ήταν να υπολογιστεί το ποσοστό απορρόφησης των πτυχιούχων γεωλόγων στην παραγωγή και η διερεύνηση των δυνατοτήτων και προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασής τους. Στόχος ήταν ακόμη να βρεθεί η σχέση της παρεχόμενης από το Τμήμα εκπαίδευσης με τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας μοιράστηκαν στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Γεωλογίας, καθώς επίσης και στα άλλα Γεωλογικά Τμήματα της Χώρας. Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 25 Χρόνια προσφοράς του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ στην ημερίδα με θέμα: «Η Γεωλογία στην Παραγωγή: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» (10/12/1998). Τμήμα των αποτελεσμάτων δημοσιεύτηκε σε άρθρο με τίτλο: «Η επαγγελματική αποκατάσταση των γεωλόγων», Σπουδές και Σταδιοδρομία (περιοδική έκδοση του Γραφείου Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας), τεύχος 2, Απρίλιος 1999, και στον ημερήσιο τύπο (Αγγελιοφόρος, 20/5/2000) ενώ χρησιμοποιήθηκε και για την έκδοση «Προφίλ αποφοίτων του τμήματος Γεωλογίας» από το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας (10/1999).

     

    2.9. Απονομή βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών

    Το Δεκέμβριο του 1990 μου απονεμήθη από κοινού με τους κκ. Γ. Χριστοφίδη και Τ. Σολδάτο από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο Κτενά για την εργασία μας «Geochemistry, evolution and origin of the Fanos granite (N. Greece) – Major and trace element modelling».

    Το Δεκέμβριο του 2003 μου απονεμήθη από κοινού με τους κκ. Γ. Χριστοφίδη και Τ. Σολδάτο από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο Κτενά για την εργασία μας «Geochronology and origin of the Elatia plutonite (Hellenic Rhodope Massif, N. Greece) constrained by new Sr isotopic data».

     

    2.10. Συμμετοχή στις δραστηριότητες του Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας και του Τμήματος Γεωλογίας

    Καθόλο το διάστημα της θητείας μου ως Ε.Μ.Υ. και Μέλος ΔΕΠ  (1995-σήμερα) συμμετείχα σε όλες τις λειτουργίες του Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας και του Τμήματος Γεωλογίας. Για το διάστημα 1996-1998 ήμουν μέλος της επιτροπής θερινής απασχόλησης, του Τμήματος Γεωλογίας και για το διάστημα 1999-2000 πρόεδρος της ίδιας επιτροπής. Επίσης μέλος της επιτροπής προγράμματος σπουδών και της επιτροπής Ασκήσεων Υπαίθρου και από 9ος 2018 πρόεδρος της ίδιας επιτροπής.

    Διευθυντής του εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Πετρολογίας του Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας 9ος 2013 έως σήμερα.

    Διευθυντής του Τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας: 11ος 2013 έως 8ος 2015 & 9ος 2016-8ος 2019: 4 έτη.

    2.11. Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών – Επιτροπών

    Μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, της Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ε.Γ.Ε., του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Τεχνολόγων Ορυκτού Πλούτου.

    Γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ε.Γ.Ε. κατά τη διετία 5/1998-5/2000, τη διετία 5/2000-5/2002 και επανεκλέχτηκα στην ίδια θέση για τη διετία 4/2009-4/2011.

    Γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής στο 1ο συνέδριο της Επιτροπής Οικονομικής Γεωλογίας Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ε.Γ.Ε. που έγινε στην Κοζάνη στις 12 και 13/2/2000 με θέμα «Ορυκτός Πλούτος και Περιβάλλον στη Δυτ. Μακεδονία».

    Μέλος της πενταμελούς επιτροπής γεωλόγων του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την περίοδο 2001-3.

    Ειδικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής στο 10ο συνέδριο της Ε.Γ.Ε. που έγινε στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2004.

    Ειδικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής στο XIX CBGA Congress που έγινε στην Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2010.

     

    2.12 Editor & Co-Editor τόμων

    1. A Volume dedicated to professor George Eleftheriadis. POLI, G., KORONEOS, A. and MARCHEV, P. Editors (2013). ACTA VULCANOLOGICA, 25, 1-2.
    2. Special Issue Petrology and Geochemistry of Igneous Complexes and Formations edited by KORONEOS, A., BAZIOTIS, I. and SARIC, K. (2022). (This belongs to the Section Mineral Geochemistry and Geochronology, Minerals)
  • 3. Εκπαιδευτική Δράση

    3.1. Διδασκαλία μαθημάτων και εργαστηρίων, ασκήσεις υπαίθρου

     

    3.1.1. Τμήμα Ορυχείων ΤΕΙ Κοζάνης. Ακαδημαϊκά έτη: 1993/94 μέχρι 1994/95.

    2 Μαθήματα και 4 Εργαστήρια. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1995/1996 κατόπιν αδείας του Α.Π.Θ. δίδαξα το μάθημα Σεμινάριο ΣΤ’ εξαμήνου.

    3.1.2. Τομέας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

    α) Παν/κά έτη: 1985/86 μέχρι 1991/92.

    Εργαστήρια: Ορυκτολογίας (το τμήμα της Οπτικής Κρυσταλλογραφίας) Α’ εξαμήνου, Συστηματικής Ορυκτολογίας Β’ εξαμήνου, Πετρογενετικών Ορυκτών Β’ εξαμήνου και Πετρολογίας Πυριγενών Πετρωμάτων Γ’ εξαμήνου.

    Ασκήσεις υπαίθρου: Ολυμπιάδα – Ξάνθη Β’ εξαμήνου, Γύρος Σιθωνίας Β’ εξαμήνου, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη Δ’ εξαμήνου, Βασιλικά Β’ εξαμήνου και Ασβεστοχώρι Β’ εξαμήνου.

    β) Παν/κά έτη: 1995/96 μέχρι σήμερα.

    Μαθήματα:

    Ορυκτολογία Α΄εξαμήνου (συνδιδασκαλία, από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 έως και 2006-2007).

    Πετρολογία Πυριγενών Πετρωμάτων Γ’ εξαμήνου (συνδιδασκαλία, από το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 έως και 2006-2007 και κατόπιν μόνος διδάσκων). Πετρογένεση Πυριγενών Πετρωμάτων ΣΤ’ εξαμήνου (μόνος διδάσκων κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1995-1996, 1996-1997, 2008-2009, και τα υπόλοιπα σε συνδιδασκαλία. Μόνος διδάσκων μετά το 2011)

    Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωχημεία 2004-2005 και 2005-2006.

    Γενική Γεωχημεία Ε’ εξαμήνου (σε συνδιδασκαλία, για το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και κατόπιν μόνος διδάσκων).

    Εργαστήρια: Ορυκτολογία Α΄εξαμήνου, Πετρογενετικά Ορυκτά Β’ εξαμήνου και Πετρολογία Πυριγενών Πετρωμάτων Γ’ εξαμήνου.

    Ασκήσεις υπαίθρου: Στρατώνι-Ξάνθη, Ασβεστοχώρι – Βασιλικά (Β’ εξαμήνου), Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Αλμωπία – Καστοριά (Δ’ εξαμήνου), Γερακινή – Σιθωνία και Βωξίτες Παρνασσού (ΣΤ’ εξαμήνου), Σαντορίνη (Η’ εξαμήνου).

    3.1.3. ΠΜΣ Τμήματος Γεωλογίας, ειδίκευση “Ορυκτοί Πόροι και Περιβάλλον”. Παν/κά έτη: 1995/96 μέχρι 1999/2000. Μαθήματα: Θέματα Πετρολογίας Α’ εξαμήνου (συνδιδασκαλία) και Περιβαλλοντικές μελέτες Β’ εξαμήνου (συνδιδασκαλία).

    3.1.4. ΠΜΣ Τμήματος Γεωλογίας, ειδίκευση “Πετρολογία – Γεωχημεία”. Παν/κό έτος: 2000/01 μέχρι σήμερα. Μαθήματα: Ειδικά θέματα Πετρολογίας – Γεωχημείας Ι Α’ εξαμήνου (συνδιδασκαλία) και Ισοτοπική Γεωλογία και Γεωχημεία Β’ εξαμήνου (συνδιδασκαλία).

     

    3.2. Συμβολή στην κατάρτιση νέων επιστημόνων

    3.2.1. Πτυχιακές εργασίες στο Τμήμα Ορυχείων του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης.

    Κατά τα Ακαδημαϊκά έτη 1993-1995 συνέβαλα, ως μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, στην εκπόνηση 2 πτυχιακών εργασιών σπουδαστών του Τμήματος Ορυχείων του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης.

    3.2.2. Πτυχιακές εργασίες στο Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.

    Καθοδήγησα (23) και καθοδηγώ (2) διπλωματικές εργασίες που εκπονήθηκαν ή εκπονούνται από φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ:

    3.2.3. Διατριβές Ειδίκευσης και Διδακτορικές Διατριβές.

    1. Επιβλέπων καθηγητής σε 9 Διατριβές Ειδίκευσης που ολοκληρώθηκαν.
    2. Επιβλέπων καθηγητής σε 3 Διδακτορικές Διατριβές που ολοκληρώθηκαν.
    3. Επιβλέπων καθηγητής σε 3 Διδακτορικές Διατριβές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
    4. Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 9 Διατριβές Ειδίκευσης που ολοκληρώθηκαν.
    5. Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 6 Διδακτορικές Διατριβές που ολοκληρώθηκαν.
    6. Μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 5 Διδακτορικές Διατριβές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
    7. Μέλος επταμελούς επιτροπής για την εξέταση 9 Διδακτορικών διατριβών.
    8. Μέλος τριμελούς επιτροπής για την εξέταση Διατριβής Ειδίκευσης η οποία εκπονήθηκε και στον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στον Τομέα Ορυκτολογίας Πετρολογίας Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

    3.2.4. Επιστημονικώς υπεύθυνος μεταδιδακτορικής έρευνας.

    Επιστημονικώς υπεύθυνος της μεταδιδακτορικής έρευνας του Δρ. Ι. Μπαζιώτη με τίτλο: «Μελέτη της κινητικής της ετερογένειας του μανδύα σε μίκρο- και ενδιάμεση κλίμακα», στα πλαίσια του Προγράμματος «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών», χρηματοδότηση από την Γ.Γ.Ε.Τ.